Kormányközeli médiák folytatják Matolcsy támadását

2010.10.07. 11:56
A héten minden napra jutott egy cikk a kormányközeli Magyar Nemzetben vagy a Hír tv-ben a tárcavezető ügyeiről, pedig Orbán Viktor miniszterelnök kedden megerősítette pozíciójában Matolcsyt. Fellegivel való összetűzés áll a háttérben?

Nem fejeződött be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kormányközeli médiumokban történő támadása annak ellenére sem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden kiállt minisztere mellett.

Támadások a hét minden napján

Hétfőn, a sikeres önkormányzati választás másnapján a Magyar Nemzet a címlapján közölt egy cikket azzal, hogy fogyóban a levegő Matolcsy körül. Az írásban megemlítik, hogy hamarosan napirendre kerülhet a tárcavezető leváltása, amit egyébként már kész tényként kezel a piac, és felsorolják a Matolcsynak tulajdonított hibákat. Kedden – előző napi hírünket részben feldolgozva – a Nemzetgazdasági Minisztérium újabb lerendezetlen ügyét hozta címoldalon a Nemzet.

Aznap délután azonban úgy tűnt, a Matolcsy jövőjéről szóló találgatásoknak vége szakad, mert Orbán Viktor kormányfő kijelentette, hogy Matolcsy a jobbkeze, és semmi pénzért nem lenne hajlandó lemondani a jobb kezéről.

Szerdán délután azonban újabb fordulat következett. A Hír tv-n jelent meg a hír, amit aztán a Magyar Nemzet Online aznap, a print lap pedig ma átvett. E szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium hónapok óta nem utal pénzt az ITD Hungarynek, holott a két intézmény közötti szerződés szerint az NGM-nek kellene a forrásokat biztosítania az állami befektetési és kereskedelemfejlesztő cég részére.

Ma újabb cikk a Hír tv-n: a Magyar Turizmus Zrt. is hányattatott sorsú lett, ők sem kapnak pénzt a Matolcsy-tárcától, pedig járna nekik. Az ITD- és a Magyar Turizmus-ügy közös pontja, hogy mindkét szervezet a Fellegi Tamás vezette nemzeti fejlesztési minisztérium alá került a kormányváltás után, az irányítás tehát az NFM-hez került, de a finanszírozó az NGM maradt. A Magyar Nemzet emlékeztet rá, hogy a nemzetgazdasági tárca korábbi terveiben szerepelt, hogy az ITD-t összevonják az Agrármarketing-centrummal, illetve a Magyar Turizmus Zrt.-vel, de ez nem történt meg.

Gazdaságpolitikai erőcentrumok

Matolcsy és Fellegi közötti nézeteltérés nem új keletű. Már a kormányalakítás előtt beszámoltunk arról, hogy a gazdaságpolitikai centrumok között lehetnek összeütközések, Matolcsy nemzetgazdasági miniszterként, Fellegi nemzeti fejlesztési miniszterként vehet részt ebben a versengésben. A két tárca információink szerint mostanság sem szíveli egymást, tágabb értelemben a Fellegi-vonalhoz köthető gazdasági centrum nem ért mindenben egyet Matolcsyval.