Befagyott a költségvetési táska ára

2010.11.09. 16:06 Módosítva: 2010.11.09. 17:23
Október végén bocsátotta internetes árverésre a szocialista-szabad demokrata kormányzati időszak pénzügyminiszterei által használt vízibivalybőr táskát a Nemzetgazdasági Minisztérium. A 100 000 forintos kikiáltású árú táskára még két napig lehet licitálni, az ára ötödik napja 1 000 000 forint.

Elárverezi a Nemzetgazdasági Minisztérium a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére a híres-hírhedt költségvetési vízibivalybőr táskát – a hír október 27-én jelent meg, a táskát másnap tették fel a Vaterára. A kikiáltási ára 100 000 forint volt, ami az árverés első hetében 77 licittel 1 000 000 forintra emelkedett, november 4-e óta viszont senki nem tett új ajánlatot.

Aki nagyon akarja a táskát, annak még két napja van, az árverés 11-én délután négykor zárul le (de ha az utolsó 5 percben új ajánlat érkezik, a licit 5 perccel meghosszabodik). A licitlépcső 2000 forint, tehát a következő ajánlattevő 1 002 000 forintért lehet boldog tulajdonosa egy olyan táskának, ami Draskovics Tibor és Veres János kezét is megjárta.

Amikor a táska értékesítését bejelentette az NGM, Oszkó Péter, a máig utolsó pénzügyminiszter azt nyilatkozta, nem lepődött meg ezen, mint fogalmazott "a PM megszüntetése után számítottam rá, hogy a táskát is kivonják a forgalomból". A Hírszerzőnek Pichler Ferenc a PM korábbi szóvivője felidézte: Draskovics Tibor vetette meg a táskát 2004-ben, "az összegre nem emlékszem pontosan, de nem hiszem, hogy több lett volna 20 ezer forintnál”. A miniszter egy kis fémlapot tetetett a táskára, rajta a gravírozott felirattal: „a pénzügyminiszter költségvetési táskája”.

Mint egy 2004-es cikkünkből kiderül, a táskát formálisan Szili Katalin házelnök adta a pénzügyi tárca vezetőjének, hogy a miniszter abban szállíthassa az Országházba a beterjesztendő költségvetést. A Hírszerzőnek Máté Dániel, a Draskovics előtti pénzügyminiszter, László Csaba szóvivője azt mondta, az ő főnöke sétált át először a parlamentbe 2003-ban egy táskával a kezében – útközben a sajtó jelenlétében beugrottak a Terv presszóba, ahol megittak egy pezsgőt –, de az még nem a most egymilliót érő táska volt.

Amit évente egyszer használtak, a költségvetési törvény tervezetének benyújtásakor használtak, egyébként a miniszteri folyosón tárolták egy zárt vitrinben. Vásárlásával egy angol hagyomány akartak meghonosítani: Londonban a pénzügyminiszter a költségvetési előterjesztést egy dobozban viszi el a miniszterelnöki rezidenciáról, a Downing Streetről a Parlamentbe. Azt a a skarlátvörös színű bőrbe burkolt fadobozt valószínűleg William Ewart Gladstone-nak készítették a XIX. század második felében, azóta csak két pénzügyminiszter nem használta.