Matolcsy magához rendelte a nyugdíjpénztári vezetőket

2010.11.23. 18:57
Csütörtökön az NGM-be várják a pénztárak vezetőit. A tárca titkolja, mit akar közölni velük, nagy horderejű bejelentések is benne vannak a pakliban. A kormány amennyire csak lehet, bizonytalan helyzetet akar teremteni a pénztárak körül, hogy elmenjen az emberek kedve az egésztől. Akár még készpénzt is kaphatnak azok, akik átlépnek az állami pillérbe. Egy mai konferencián Matolcsy bejelentette kijelentette: a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer megszűnik, a három pillérből, kettő, az állami és az önkéntes marad.

Csütörtök délelőttre várja magához a magánnyugdíjpénztári szektor vezetőit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az összes nyugdíjpénztári vezető NGM-be rendelését több forrásunk is úgy értékelte, hogy nagy horderejű bejelentéseket tehet a tárcavezető, de a megbeszélés pontos tárgya egyelőre a meghívottak előtt sem ismert .

Elképzelhető, hogy a találkozón csupán arról esik majd szó, hogyan képzeli a kormány a magánnyugdíjpénztári tagok átlépésének technikai részleteit, hogyan alakulhatnak az elszámolás, pénzátadás szabályai. Ennél valószínűbb forgatókönyv, hogy a kabinet jóval tovább megy ennél: felvázolhatja a pénztári vezetőknek, hogy milyen szabályozási eszközöket, ösztönzőket vet be azért, hogy minél több magánnyugdíjpénztári tag otthagyja a pénztárt és visszatérjen teljesen az állami nyugdíjrendszerbe. Ez pedig könnyen azt eredményezheti, hogy a magánnyugdíjpénztári ágat a feltételek alakításával ellehetetlenítik, noha formálisan, jogszabály nem fogja ezt kimondani.

Úgy tudjuk, hogy a kabinet még nem munkálta ki a pontos lépéseket, de gondolkodnak olyan ösztönzőben is, hogy az állami pillérbe visszalépők valamekkora összegű készpénzt kapnának. Az is kivéreztethetné a magánnyugdíjpénztári szektort, ha olyan alacsony vagyonkezelési és másfajta díjakat szedhetnének a pénztárak, hogy azzal már ne érje meg nekik az üzlet. A cél, hogy olyan bizonytalan helyzet lengje körül a magánnyugdíjpénztári szektort, hogy minél több embernek elmenjen tőlük a kedve – érzékeltette egyik forrásunk.

Mindenesetre a második forgatókönyv – a barátságtalan feltételek felállítása – megvalósulása mellett szólnak Matolcsy György a Napi Gazdaság mai konferenciáján mondott szavai. Eszerint a következő napokban nyilvánosságra kerül, hogy milyen feltételek mellett működhetnek a jövőben a magánnyugdíjpénztárak; sem a belépés, sem a maradás nem lesz kötelező, a feltételek változni fognak – mondta. Jelezte azt is, hogy a befizetett összeg maradéktalan kifizetésének eddigi állami garanciája megszűnik. Matolcsy bejelentette azt is, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer megszűnik, a három pillérből, kettő, az állami és az önkéntes marad.