Fellegi kigolyózta Matolcsyt

2010.11.26. 13:39
Fellegi Tamás lett a Magyar–Kínai Gazdasági Vegyes Bizottság magyar elnöke, Matolcsy Györgyöt a kormány leváltotta erről a posztról. Ez már a sokadik eset, amikor Fellegi teret nyer Matolcsy kárára.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert nevezete ki a miniszterelnök  a Magyar-Kínai Gazdasági Vegyes Bizottság magyar tagozatának elnökévé, és ugyanakkor felmentette ebből a tisztségből Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent miniszterelnöki rendeletben.

Fellegi Tamás megtartja a magyar-orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság társelnöki posztját is.

Matolcsy szorul vissza?

Ez már a sokadik eset, amikor Fellegi Tamás erősödik Matolcsy György kárára. Még a kormányalakítás előtt eldőlt, hogy az állami vagyonkezelést már nem a Pénzügyminisztériumot magába olvasztó nemzetgazdasági tárca végzi, hanem a Fellegi-vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerül. Az állam fejlesztésekről is javarészt az NFM-ben döntenek, a pénz döntő részét Fellegihez rendelték, Matolcsyéknak a stratégiaalkotás, ötletelés maradt jószerivel.

A magyar-orosz vegyesbizottság élén magyar oldalról a kormányváltásig a mindenkori pénzügyminiszter állt, így Orbán "jobbkezének", Matolcsynak kellett volna ezt a feladatot betöltenie, de végül Fellegit bízta meg ezzel a kormány. Pár hónapja a Matolcsy-minisztérium irányítása alól Fellegiékhez került a Magyar Turizmus Zrt. is. Néhány hete pedig a nemzetgazdasági tárca szervezetéből az NFM-be helyezték át előbb az Oroszországgal foglalkozó részleget, majd az otthonteremtési és energetikai államtitkárságot.