Cigányszervezetek marakodnak egymással a Költségvetési Tanácstól elvett pénzért

2010.12.06. 13:00
A romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos, a Lungo Drom-elnök Farkas Flórián berágott a MACIKÁ-s, szintén fideszes Varga József képviselőre, és magának akarja megszerezni a megsemmisítendő Költségvetési Tanács 825 millió forintját. A kormány Farkas Flóriánnak adná a pénzt. Most már Rogán Antal is, pedig nemrég még a MACIKÁ-t stafírozták volna ki.

Rávetették magukat a kormány által halálra ítélt Költségvetési Tanács pénzére az egymással rivalizáló fideszes roma képviselők.

Varga vs. Farkas

Három hete mindenki meglepetésére a fideszes Varga József előállt egy olyan módosító indítvánnyal, amely a Költségvetési Tanács 835 milliós jövő évre tervezett pénzkeretét 825 millióval megvágná, ezzel pedig ellehetetlenítené a független testületet. A Fidesznél gyorsan egyértelművé tették a közvélemény számára, hogy nem egyéni akcióról van szó, ők egyetértenek a módosító javaslattal és annak szellemével is.

Varga József a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz csatornázta volna át a KT pénzét, ahhoz a szervezethez, amelyiknek 2006-ig az elnöke volt, és azóta is szívén viseli az alapítvány sorsát. A Fidesz-frakcióból ketten, Lázár János és Rogán Antal szólaltak meg az ügyben, utóbbi le is nyilatkozta, hogy ha Varga fenntartja majd indítványát a parlamenti szavazásig (és mind a mai napig Varga fenntartja indítványát – a szerk.), akkor azt a kormánypárti frakció támogatni fogja.

Romaszervezetek közötti harc

Információink szerint azonban a Fidesz-frakción belül egy másik roma politikus, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom elnöke, a MACIKÁ-val ellenséges Farkas Flórián gyorsan felismerte a helyzetet és ő is a KT pénzének megkaparintásáért harcba szállt Varga Józseffel.

A történet pikantériája, hogy akkoriban a Népszabadságban kiszivárgott egy hangfelvétel, amiben Farkas Flórián az „alapítványosdi játszma" és konkrétan a MACIKA megszüntetéséről beszél, mivel Farkas szerint több tízmillió forintot loptak el a gyerekek ösztöndíjából. Farkas a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után felvállalta az általa elmondottakat.

Rogán egyszer itt, egyszer ott

Farkas nemcsak a Lungo Drom elnöke, de ő a romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos. A Fideszben pedig a jelek szerint az ő pártjára álltak ebben az ügyben, nem pedig a másik cigány alapítvány számára lobbizó Varga Józsefére. Az a Rogán Antal, aki nemrég a Varga-féle indítvány támogatását helyezte kilátásba, nemrég sajátjaként – de információnk szerint a párt döntését leképezve – beadott egy másik módosító javaslatot (pdf-formátum), amely a Farkas Flórián fennhatósága alá tartozó roma ösztöndíjprogramokra adja a KT 825 millió forintját.

Mára kiderült, hogy a kormány is a Rogán-féle javaslatot látja szívesen, a holnapi költségvetési szavazáshoz leadott, a kabinet szívéhez közel álló indítványokat felsoroló listában (pdf-formátum) Rogán módosítója szerepel, az azzal versengő Varga-féle indítvány nem.

Az ügyben szerettük volna megkérdezni Rogán Antalt, hogy miért változtatta meg ő maga és a frakció a véleményét, de telefonján nem sikerült elérnünk a fideszes politikust.