Kopits: Reformok nélkül nem lesz hitelesség

2010.12.17. 09:59
Nagy szükség van a februárra ígért szerkezeti átalakítások megkezdésére, mert ezzel az állam visszanyerheti hitelét a pénzpiacokon, mondta Kopits György. A Költségvetési Tanács elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, a Költségvetési Tanács feladata a költségvetés jelen idejű vizsgálata, míg az Állami Számvevőszék "kórboncnokként" utólag vizsgál.

A kormány a Költségvetés Tanács stábjának megszüntetésével kapcsolatban arra hivatkozott, hogy annak fenntartása drága, az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank el tudná látni ezeket a feladatokat. Kopits György elmondta, volt már más ország is, amely ezt megpróbálta, és az egész kudarcban végződött, ez az ország az Egyesült Királyság, amelynek most már egy olyan intézménye van, amit ott nemrég hoztak létre, és ehhez hasonlót jelenleg a magyar kormány megszüntet.

Teljesen más feladatokról van szó, az ÁSZ kórboncnok, a KT-nak viszont belgyógyászati munkája van, megállapítja, hogy a beteg milyen állapotban van.

Jelenleg sok ország komolyan küzd, hogy kikerüljön az adósságcsapdából, számunkra ez a feladat különösen fontos, minthogy a régióban kimagaslóan magas adósságrátánk van. A KT mindig valós időben kell, hogy előjöjjön a számításaival - hangsúlyozta Kopits, nagyon feszes ütemben kell, hogy elkészüljenek az elemzésekkel.

Nem hibázott a KT

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hivatkozott korábban arra is, hogy a Költségvetési Tanács sem látta, milyen problémák vannak az idei költségvetéssel, hogy 500-800 milliárd forint hiányzik. Ezzel szemben a Varga Mihály vezette tényfeltáró bizottság is a GDP 1-1,5%-ának megfelelő (kb 350-400 milliárd forint) "csontvázat" talált, ami viszont megegyezik azzal, amire a Költségvetési Tanács is felhívta a figyelmet. Nincs eltérés - mondja Kopits.

Nagyon kellenek a szerkezeti átalakítások

A Költségvetési Tanács távozó elnöke reméli, hogy a kormány elkezdi a februárra beígért szerkezeti átalakításokat, mert szerint ezzel lehet visszaszerezni az állam elvesztett hitelét a pénzpiacokon. A KT legutóbbi elemzésében látható, hogy a nyugdíjpénztári vagyon bevonása valóban csökkenti az államadósságot - mintegy 10 százalékponttal -, azonban a következő években ez az előny 5 százalékpontra olvad.

Kopits rámutatott, hogy egy kis, nyitott gazdaságú ország számára nem lehetőség kinőni az államadósságot. A piac figyelmének kereszttüzébe került Portugália alig pár hete jelentette be, hogy az eddigi stratégiájuk, amely az volt, hogy megpróbálják "kinőni" az államadósságot megbukott, kénytelenek, muszáj csökkenteni a költségvetési hiányt, kiigazításra van szükség.