Drágább lesz a gáz, mint ígérték

2011.01.07. 15:25 Módosítva: 2011.01.07. 16:11
Több fogyasztónál és többel emelkedik a gáz ára, mint azt korábban a kormány ígérte, derül ki az Energiaklub számításaiból. Az új gázrendszer csak a fogyasztás abszolút mértékét veszi figyelembe, nem jutalmazza az energiahatékonyságot és ösztönzi a gázfogyasztást. A minisztérium szerint az Energiaklub számításai pontatlanok, a gázáremelés mértéke összhangban van a korábban mondottakkal.

Nem minden szám stimmel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábban beharangozott gázáremelésével kapcsolatban, mutat rá az Energiaklub elemzése.

Fellegi Tamás miniszter korábban sávos lakossági gázáremelésről beszélt, és azt mondta, hogy a fogyasztók 57 százalékánál januárban is érvényben marad a moratórium. Az elemzés szerint ez az arány mindössze 53 százalék, az 1200 m3 feletti fogyasztók gáza pedig egységesen, és nem sávosan emelkedik.

A sávok csak úgy értelmezhetőek, ha nem csak a gázdíjat, hanem a teljes évi gázszámlát (alapdíjjal, IK tényezővel, a biztonsági készletezés díjával, áfával) alapul véve végezzük el a számítást, figyelembe véve, hogy 1200 m3-ig minden fogyasztó változatlan árat fizet, a fogyasztás mértékében értelmezhetővé válnak a sávok. Azonban nem a gáz ára emelkedik ilyen módon, hanem a nagyobb fogyasztás következményeként az éves gázköltség emelkedik progresszíven.

  Éves gázköltség emelkedése (%)
Fogyasztói kategória (m3/év) Minisztérium szerint Energiaklub szerint
0-1200 nincs nincs
1200-1500 0,7 1,5
1500-2000 4,5 4,2
2000-2500 6,1 6,4
2500-3000 7,1 7,8
3000-3500 7,8 8,7
3500-4000 9,3 9,5

Két számjegyű drágulás

Az emelkedés mértéke 12,5-16,7 százalékos emelésnek felel meg, ami magasabb, mint a novemberben a legmagasabb fogyasztási kategóriában ígért maximum 9,3 százalékos emelés. Pedig korábban Fellegi és Bencsik János államtitkár is hangsúlyozta, az emelés nem lesz két számjegyű.

Nagyobb ugyanakkor a gyerektámogatás mértéke az ígértnél: a rendelet a három, illetve több gyermeket nevelő családok számára nem 150-200 m3 kedvezményt biztosít gyermekenként, hanem a háromgyermekesek számára 1800 m3-ig terjeszti ki az első árkategória alá eső fogyasztást, ami a negyedik gyermektől gyermekenként további 300 m3-rel emelkedik.

A házközponti fűtéssel rendelkező társasházak számára novemberben egységesen 4,9 százalékos emelést ígért a minisztérium, a rendeletben meghatározott gázdíj alapján azonban számukra 5,39-5,47 százalékos az emelés, számolnak az Energiaklub elemzői.

A kialakított rendszer hosszútávon nem fenntartható, a kedvezményezett háztartások ugyanis döntően annak köszönhetik az alacsonyabb fogyasztást, hogy a fűtést nem, vagy csak részben oldják meg földgázzal, helyette sokkal környezetszennyezőbb szenet, vagy fát használnak.

Nem fenntartható

Emellett, a kevesebbet fogyasztó háztartások általánosságban kisebbek, és kevesebben is laknak bennük. A nagyobb területű lakásban, illetve házban lakó családok jellemzően a második kategóriába esnek, amelyek között azonban kevés a nagycsaládos. A gázárrendszer tehát a fogyasztás abszolút értéke alapján premizál, nem veszi figyelembe a fogyasztás minőségi jellemzőit, az ingatlan méretét, a benne lakók számát, energiahatékonyságának szintjét. Ráadásul a rendszerbe olyan szociális szempontokat is beemel, amelyeket szerencsésebb lett volna külön támogatási rendszerben kezelni. Emellett a gázfogyasztást ösztönző gázártámogatási rendszer is életben marad mintegy 26,5 milliárd forinttal.

Cáfol a minisztérium

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium cáfolja az Energiaklub számításait. Az Index megkeresésére közölték: az általuk kommunikált sávhatárok és árváltozási arányok az Energiahivatal adatsorát alapulva véve készültek, ami pedig az egyetemes szolgáltatók adatszolgáltatására támaszkodott.

Az Energiaklub számításait ezzel szemben a gyorsjelentésben foglaltak szerint saját, 2000 fős mintán alapuló országos reprezentatív adatfelvétele nyomán készítette el, aminek pontatlanságát maguk is elismerik.

"Bár a jogszabályokban meghatározott második árkategóriában valóban 12-16 százalékkal emelkedett maga a gázdíj, azonban a fogyasztók által ténylegesen megérzett gázáremelés – vagyis a fizetett gázszámlákban megjelenő áremelés – 10 százalék körül adódik" - áll a minisztérium közleményében.

Szerintük bár a rendeletben valóban csak két árkategória szerepel, ez nem mond ellent a korábban bemutatott 500m3-enkénti fogyasztási sávokhoz számított átlagos áremelkedési mértékeknek.

"A fogyasztóknál a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében, kommunikációjában és sajtótájékoztatóján  bemutatott mértékben jelentkezik majd éves szinten a kifizetett gázszámlákban az áremelés hatása" - szögezték le.