Simor: Soha nem volt ilyen közel az infláció letörése

2011.03.10. 11:10
Az infláció nem indítja be a növekedést, annak elengedése nem segít növekedési gondjainkon sőt, károkat okoz a tartósan magas és változékony infláció - vélekedik Simor András a HVG-ben megjelent "Az infláció természetéről" című írásában. A jegybank elnöke szerint érdemes dolgozni az árstabilitás elérése érdekében, mert az elkötelezettség kifizetődik.

Az infláció sem indítja be a növekedést. A túlfűtött gazdaságnak általában velejárója az infláció, de fordítva ez nem állja meg a helyét: a magasabb infláció egyáltalán nem jelent gyorsabb növekedést.

Bármerre nézünk a világban, az árstabilitást elért országokban alacsony a kamatszint, míg az inflációs problémával küzdők mind magas kamatokkal kénytelenek együtt élni - írja a HVG eheti számában Simor András, aki aláhúzza: a magas infláció kimondottan ártalmas - írja a portfolio.hu. A jegybank elnöke ennek több példáját hozza fel cikkében:

  • magas és változékony infláció mellett megbízhatatlanná válik minden gazdasági kalkuláció
  • kiegyensúlyozott növekedéshez, beruházásokhoz és új munkahelyek teremtéséhez sem magasabb inflációra van szükség
  • magas infláció mellett sokkal nehezebb beruházási hitelt kapni

Miért olyan népszerű mégis az inflációs recept? - teszi fel a kérdést ezek után Simor, aki szerint ennek két oka van:

1. Az inflációs bizonytalanság - magyarázza a jegybankelnök - lehetőséget ad a jövedelmek vásárlóerejének csökkentésére. Ha az infláció váratlanul emelkedik, nehéz eldönteni, hogy a bérek, juttatások növekedéséből, a megtakarításokra kapott kamatbevételből mekkora részt tesz ki az inflációs kompenzáció és milyen mértékben emelkedik a reáljövedelmünk. Az ebből fakadó pénzillúziót szeretik kihasználni a költségvetési kiigazításra kényszerülő kormányok, az alkalmazottak reálbérét mérsékelni kívánó vállalkozások, a fix kamatra eladósodott gazdasági szereplők - fűzi hozzá Simor.

2. A másik ok, amiért mégis ragaszkodnak az inflációhoz Simor szerint az, hogy az árstabilitás elérésének költségei vannak.

Az MNB elnöke írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a dezinflációra mindig találunk a mainál alkalmasabb időpontot, de "jó lenne végre megszabadulni e patópálos mentalitástól".

Az inflációs várakozások szempontjából talán a legfontosabb pedig az, hogy kiegyensúlyozott, fenntartható költségvetésünk legyen, ahol nem kell attól tartani, hogy az állam újra meg újra az adóemelésben fogja megtalálni a bevételei gyors növelésének módját - magyarázza Simor András, aki szerint "talán még soha nem kerültünk ilyen közel ahhoz, hogy megszabaduljunk az inflációs problémánktól".