Matolcsy kerüli a költségvetési bizottságot

2011.04.18. 11:28
Az éves hiány az első negyedévben teljesült. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem aggódik, mert az egyenleget az extraadók visszabillentik, illetve a tárcavezető a minisztériumi kiadásokból 250 milliárdot már az év elején zárolt.

Az áfabevételeknél 50-60, a társasági adónál 110 milliárdos elmaradással számol a költségvetési törvényhez képest a gazdasági tárca - mondta Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a költségvetési bizottság előtti meghallgatásán, ahol Matolcsy György nem jelent meg - írja a Napi Gazdaság.

Naszvadi György, az államháztartásért felelős államtitkár elmondta, hogy az államháztartás hiánya tavaly 4,2 százalék lett, ennek oka, hogy az önkormányzatok hiánya magasabb lett a GDP 0,2 százalékával, illetve elmaradtak a vállalati adóbefizetések.

Az idei hiányról szólva Naszvadi kijelentette: volt már arra példa, hogy az első negyedéves hiány meghaladta az éves előirányzatot - de más okok miatt sem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni. A költségvetési hiánya 742 milliárd forint, ami magasabb az egész évre tervezet 682 milliárd forintnál - ismertette az államtitkár. Az első két hónapban nagyobb volt hiány, ám márciusban már korrigált a deficit, ugyanis az elmaradt a tavalyitól - fogalmazott Naszvadi.

Az első negyedévben azért lett ilyen magas a deficit, mert a magánpénztárak államostásából tervezett 530 milliárd forintból egy fillér sem folyt be - erre a majd csak a harmadik negyedévben lehet számítani. Időarányosan számolva ezt a bevételt 120 milliárd forinttal kisebb lenne a hiány. Hasonló a helyzet a válságadókkal - hiszen azt csak kétszer fizetik a cégek, ez 160 milliárd forinttal növeli a bevételeket - s még nem számoltunk a bankadóval.

Mellétrafáltak

A NGM jelenlegi ismeretei szerint az államháztartásban 200-220 milliárdos veszélyzóna van - elsősorban a bevételeknél és az adósságszolgálati kiadásoknál.

A NGM becslése szerint a társasági adó nem teljesül, mert a túl magas 2010-es bázissal számoltak a tervezésnél. Az áfabevételeknél további 50-60 milliárd forintos elmaradásra számít a tárca - így bevételi oldalon 160-180 milliárd forintos elmaradással számolnak.

Ezért döntött úgy a kormány, hogy a minisztériumok kiadásokból az év elején 250 milliárdot zárolt, a Gödöllői Ecofin-ülés után pedig Matolcsy György azt javasolta a kormánynak, hogy a zárolt összeget végleg törölje el. Így a zárolások és a bevételi elmaradások ellentételezik egymást - mondta Naszvadi György.

Matolcsy megint távol maradt

Nem jelent meg a költségvetési bizottság előtti meghallgatáson Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az ülést kezdeményező költségvetési bizottsági elnök, Nyikos László (Jobbik) nehezményezte, hogy Matolcsy az egyetlen kötelező meghallgatásán kívül eddig nem jelent meg a bizottság előtt.

Nyikos elmondta, hogy szeretné a miniszter véleményét hallani a 2011-es költségvetés alakulásáról, amely az első negyedévben már meghaladta az éves hiányát. Az elnök arra is kíváncsi lett volna, hogy Matolcsy által bejelentett 250 milliárd forintos zárolás véglegesítését bontsa ki a miniszter.

Már év elején látszott a baj

A 250 milliárdos stabilitási tartalékra Matolcsy György tett korábban javaslatot, azt feburár elején hagyta jóvá Orbán Viktor. Az akkori bejelentés szerint a stabilitási alapot csak akkor használja fel a kormány, ha a lehetséges kockázatok valódi gondot okoznak. Ha mégsem kell az elkülönített keretet igénybe venni, az az év végén visszakerül a költségvetésbe. A bruttó hazai össztermék 1 százalékához közelítő mértékű alapot nem a költségvetési tartalékból és nem az adósságfinanszírozásra félretett keretből, hanem a 2011. évi költségvetésből töltik fel.

Az állami szervek közül a legnagyobb befizetők a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (közel 40 milliárd forint), a Belügyminisztérium (35 milliárd forint), a Honvédelmi Minisztérium (26 milliárd forint) voltak. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezekhez képest kisebb összeggel, ötmilliárddal járul hozzá a tartalékhoz, még a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak 13,2 milliárdot kell befizetnie.