Érdemes átváltani a svájcifrank-hiteleket

2011.04.20. 11:59 Módosítva: 2011.04.20. 16:15

Nem várható egy-két éves időtávon 200 forintnál olcsóbb svájci frank, viszont jelentős veszteségeket okozhat a hiteleseknek egy valószínűsíthető svájci kamatemelés. Így 195 forintos árfolyam környékén már érdemes előtörlesztéssel vagy átváltással kezelni a frankhiteleket, mondta szerda reggel az Equilor sajtóreggelijén Szántó András, a cég devizaüzletágának vezetője.

Ez főleg akkor igaz, ha néhány éven belül lejár a hitel, vagy ha nehézséget okozna a törlesztés egy jelentősebb árfolyam-kilengés esetén. Hosszú távú hitelek esetében ugyanakkor lehet, hogy megéri maradni a frankalapú hitelnél, mert a nemzetközi pénzügyi légkör javulásával a frank elvesztheti a biztonsági valuta szerepét. Ha megindul a tőkeáramlás az állampapírokból a reálgazdaság felé, az a frank leértékelődését hozhatja magával, de erre csak évek múlva lehet számítani.

Az, hogy a frank árfolyama visszatért a 200 forint körüli sávba, egyértelműen a forint erősödésének köszönhető, hiszen a frank az euróhoz képest folyamatosan erősödött az elmúlt években, az árfolyam többször érintette az 1,25-ös tűréshatárt, amit ismét tesztelhet. Markáns fordulatra Szántó András szerint nem, legfeljebb visszapattanásokra lehet számítani. Az árfolyamot tovább erősítheti, hogy a várakozáson felüli inflációs adatok miatt a svájci jegybank rákényszerülhet a kamatemelésre.

Az euróhoz képest a forint árfolyama 265 körüli szinten stabil maradhat a következő időszakban, ami főként a monetáris tanács új tagjaival kapcsolatos bizonytalanság lecsengésének, valamint a kormányzat reformintézkedéseivel kapcsolatos biztató részletek napvilágra kerülésének köszönhető. A dollár ugyanakkor erősödhet, a várható kamatemelések miatt az euróhoz képest közeledhet az 1,20-as szint felé.