Jó kilátásokkal esett az ipar

2011.05.13. 09:45

Márciusban az előzetes adattal megegyező mértékben, 3,6 százalékkal csökkent a termelési volumen az előző hónaphoz képest, ám a részletes adatok megnyugtató képet festenek a szektor jövőjéről. A rendelésállomány hízik, így a megtorpanás feltehetően ideiglenes lehet.

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 márciusában 9,2 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A termelés az év első három hónapjában 12,2 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index márciusban 3,6 százalékkal csökkent, jelentette a KSH.

Az ipari kibocsátás márciusi, 9,2 százalékos, az előző havinál kisebb mértékű bővülésében bázishatás is érvényesül: 2010 első három hónapja közül márciusban volt a legmagasabb a termelés szintje. Az ipari termelés motorja változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye, a hazai eladások nem érték el a 2010. márciusi szintet.

Az ipari export 2011 első három hónapjában 17,1, márciusban ennél kisebb mértékben, 14,5 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év harmadik hónapjában a feldolgozóipar közel egynegyedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene átlag alatti mértékben, 10,8 százalékkal emelkedett. A másik hasonló súlyú alág, a járműgyártás kivitele 9,7 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipar belföldi értékesítése január-márciusban 5,1, márciusban 2,9 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év harmadik hónapjában gyakorlatilag az előző év azonos időszakának szintjén maradtak.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 márciusában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 10,0, a csekély súlyú bányászaté 14,6 százalékkal bővült. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 0,9 százalékkal alacsonyabb volt a tavalyi bázis szintjénél, elsősorban az előző évinél enyhébb időjárás hatására.

Idén márciusban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül - kettő kivételével - mindegyikben termelésbővülést regisztráltunk. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egyötödét adó járműgyártás volumene 9,1%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit, ezen belül az alkatrészgyártásban nagyobb volt a növekedés, mint a közúti gépjármű gyártásában.

A növekedési ütem lassulása figyelhető meg a második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában. A kibocsátása csak kismértékben, 5,9 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti keresletcsökkenés következménye. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,8 százalékkal mérséklődött, nagyrészt az értékesítés kétharmadát kitevő hazai eladások mérséklődése miatt.

A feldolgozóipari termelésből 9 százalékot képviselő gép, gépi berendezés gyártása több mint másfélszeresére emelkedett. Az alág kimagasló teljesítményét a rendelésmutatók is tükrözik. Számottevő volumenbővülést regisztráltunk a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában (18,7 százalék), valamint a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásában (15,8 százalék). Tartóssá vált a növekedés a legkisebb súlyú alágban is: a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása 27,2%-kal nagyobb volt, mint tavaly ilyenkor, nagyrészt a külpiaci értékesítés kedvező alakulása eredményeként.