Most már tényleg megvehetjük a Molt

2011.06.20. 20:38

Jóváhagyta az országgyűlés a Mol 21,2 százalékos pakettjének visszavásárlását, és rábólintott a költségvetési számok módosítására is a hétfői parlamenti ülésen. Így már semmi nem áll az útjában annak, hogy hatályba lépjen a Szurgut és a magyar állam közötti, 1,88 milliárd eurós, adás-vételi szerződés, amellyel 22 179 488 darab Mol részvény kerül az állam kezébe, és ezzel a Magyar Olajipari Vállalat legnagyobb tulajdonosává válik.

A tranzakcióra a hivatalos indoklás szerint azért van szükség, mert a Mol stratégiai jelentősségű energiavállalat, és komoly ellátásbiztonsági kockázatokat okozott az átláthatatlan hátterű orosz cég tulajdonosi törekvése.

A pakett visszavásárlásával lezárulhat az a két éve tartó vita, ami az orosz és a magyar fél között a részvényesi bejegyzés körül zajlott, elemzők ugyanakkor megkérdőjelezik, hogy csakugyan tisztán piaci tranzakció történt, mint ahogy azt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter állítja.

A korábbi beszámolók szerint az orosz állam közös ügyeinket mindeddig csomagban tárgyalta, vagyis nem kizárt, hogy a vételáron fölül valamit mégis felkínáltunk a részvénycsomagért cserébe.

Hogy pontosan mit, az egy darabig aligha fog kiderülni,a szerződés ugyanis szigorú titoktartást rögzít. A szerződésről és az azt megelőző tárgyalásokról bizalmas információkat sem a szerződő felek, sem a velük családi-, munkaviszonyban, vagy más módon kapcsolatban állók három éven keresztül nem hozhatnak nyilvánosságra.