Új csúcsra szökött a svájci frank

2011.07.14. 14:12

A délelőtt egy rövid ideig 233,54 forintot kellett fizetni a svájci frankért, ez új történelmi csúcsot jelent, az árfolyam délután 14 órakor csak kicsivel van a csúcs alatt. Jelenleg egy euró 270,14 forintba kerül, míg a dollárért 190,26 forintot kell adni.

Közben a svájci frank az euróval szemben is csúcsközelben mozog. A portfolio.hu szerint az újabb mérsékelt erősödési hulláma összefügg azzal, hogy a most közzétett olasz államkötvény aukciók vegyes üzenetet közvetítettek: bár a vételi érdeklődés viszonylag kedvező volt, de az aukciós hozamok jelentősen megemelkedtek, azaz az olasz államnak borsos árat kell fizetnie a piaci alapú finanszírozásért.

Az 5 éves kötvényaukciós hozam (4,93 százalék) 2008 júniusa óta a legmagasabb, míg a 15 éves futamidejű papírnál kialakult 5,9 százalékos hozam történelmi csúcsnak számít. Az aukciós eredményekre az euró kissé gyengült, míg a vezető részvényindexek csökkenés felé mozdultak.

Fitch: második ligás tartalékvaluta

Tartalékvalutává és befektetési menedékké tette a globális pénzügyi válság és az euróövezeti periféria adósságválsága a svájci frankot - állapítja meg csütörtöki londoni elemzésében a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő megerősítette Svájc hosszú futamidejű szuverén adósságainak lehetséges legjobb, "AAA" szintű besorolását, stabil kilátással.

Ehhez fűzött csütörtöki londoni elemzésében a Fitch kiemeli, hogy jóllehet a svájci frank 16 százalékkal erősödött, a svájci gazdaság nagyrészt az erőteljes nettó export révén tavaly már "egészséges", 2,6 százalékos ütemben növekedett az előző évi "mérsékelt", 1,9 százalékos visszaesés után. A cég megjegyzi, hogy az "AAA" besorolású államadósok átlagosan 3,8 százalékos gazdasági visszaesést szenvedtek el 2009-ben.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a svájci frank erejének késleltetett hatása és az euróövezeti takarékossági intézkedések miatt a svájci export növekedési üteme lassulhat az idei második félévben, de a javuló hazai foglalkoztatottság és a belső fogyasztás várhatóan segíteni fogja a növekedést. A Fitch prognózisa szerint a svájci bruttó hazai termék (GDP) az idén 2,7 százalékkal, 2012-ben 2,3 százalékkal növekszik.

A hitelminősítő kiemeli, hogy Svájc egyike annak a mindössze három "AAA" besorolású szuverén adósnak - Norvégia és Szingapúr mellett -, amelyek államháztartási többlettel kerültek ki a globális pénzügyi válságból.

Svájc emellett - az éves GDP-érték 140 százalékának megfelelő értékben - jelentős nettó külső hitelezői pozícióban van, és az elmúlt húsz év átlagában 9 százalékos GDP-arányos éves folyómérleg-többleteket produkált.

Az elemzés szerint a globális pénzügyi válság hatásai és az euróövezeti perifériával kapcsolatos bizonytalanságok "tovább erősítették azt az érzetet" a befektetők körében, hogy a svájci frank biztonságos menedék. A Fitch Ratings közölte, hogy "második ligás" tartalékvalutának tekinti a svájci frankot.