Itt az újabb frankcsúcs, 236 forint a rekord

2011.07.15. 09:42

Nem tudott érdemben leereszteni a svájci frank a már csütörtökön beállított rekordközeli szintjéről, sőt, a péntek reggeli bankközi kereskedésben újabb rekordot döntött a forinttal szemben, ezúttal a 234,8 szintet elérve. A menetelés folytatódott, kora délután az árfolyam 235,06-on állított föl új rekordot. Egy euróért délután 13.30-kor 271 forintot kell fizetni, a dollárért 191,45-öt. A pénteki harmadik rekord a frank/forint árfolyamban délután született, amikor 236 fölé ment az árfolyam.

Az alábbi grafikonon jól látszik: a Lehman Brothers befektetési bankház 2008 szeptemberi csődje és a begyűrűző világgazdasági válság szó szerint kirobbantotta a svájci frankot addigi medréből (arról a szintről, ahol a lakáshitelesek többsége eladósodott), amit azóta meg sem közelít a váltási árfolyam.

 

A fő nyugat-európai értéktőzsdék is lejtőn kezdték a napot. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 az előrejelzéseket meghaladó, 0,45 százalékos mínuszban, a frankfurti DAX-30 is az előrejelzéseknél nagyobb, 0,48 százalékos veszteségben, a párizsi CAC-40 0,57 százalékos visszaesésben volt nyitás után a csütörtöki záróhoz képest.

Délután a legjelentősebb árfolyammozgató esemény az európai tőzsdezárások után nyilvánosságra kerülő banki stressztesztek eredménye lesz. A hírek szerint a mostani teszt lényegesen szigorúbb lesz a korábbiaknál, a Reuters értesülései szerint számos spanyol, görög, portugál és német bank biztosan meg fog bukni, ami megint lökést adhat a svájci franknak és gyengítheti az eurót.