Pénteken jön az eszközkezelő

2011.08.25. 07:25

A Napi Gazdaság információi szerint pénteken jelenti be a kormány a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) felállítását, amit eddig a kormányon belüli hatáskörök tisztázatlansága nehezített.

A lap úgy tudja, nem történt nagy változás az elmúlt napokban, így az eszközkezelő továbbra is arra a kétmilliárd forintra számíthat, amelyet az idei költségvetési törvény Miniszterelnökség fejezetének terhére e célra átcsoportosítanak. Mindez − a szükséges szervezeti és infrastrukturális háttér biztosítása után − maximum néhány száz lakás megvásárlását teszi majd lehetővé. Mint ismert, a kormány 2014-ig maximum 5000 olyan lakást venne át előre meghatározott értéken a bankoktól, amelynek adósa már hónapok óta nem képes fizetni a törlesztőrészletet.

A lap úgy tudja, a hónapok óta várt szervezet felállását, működési koncepciójának véglegesítését az nehezítette, hogy az eszközkezelővel kapcsolatos hatáskörök és feladatok megoszlottak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) között. Az elmúlt hetekben ugyanakkor az ellentmondások elsimultak, az NFM csapata a területtel foglalkozó NGM-es munkatársakkal erősödött, s így megszűnt a másik félre várás.

A NET által a bankoknak fizetett érték

Településtípus Átvételi ár*
Vidéki kistelepülések 35
városok 50
megyei jogú városok, Budapest 55
* a rögzített forgalmi érték százalékában
Forrás: NGM
A várhatóan kevés embernek segítséget nyújtó Nemzeti Eszközkezelő Társaság mellett sok bajbajutottnak segíthetnek az alternatív megoldások. Augusztus elején az OTP jelentette be, hogy saját eszközkezelőt indít. Bár Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója az Origónak ezt cáfolta, és azt mondta, pusztán ingatlanközvetítői üzletág indításában gondolkodnak, sokan úgy vélik, hogy a bank ennél azért messzebbre tekinthet e területen az ősszel, amikor vélhetően zászlót bont az OTP új üzletága.