Durván drágul a cigi és az alkohol

2011.09.12. 11:34 Módosítva: 2011.09.12. 12:01
Benyújtották a költségvetésen ütött 100 milliárdot foltozgató javaslatot, amely emeli a gázolaj, az alkohol, a szerencsejáték és a cigaretta jövedéki adóját.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a költségvetés helyzetét javító, jövedéki adókat emelő törvényjavaslatát. Az iromány bár újdonságokat nem tartalmaz, több részletet is tisztáz az adókivetés üteméről, és az adó mértékéről.

Mint ismert, a miniszter azután jelentette be, hogy novembertől ötven százalékkal emelik a játékadót, 7 százalékkal a dohánytermékek adóját, 5, illetve 50 százalékkal az alkohol és 13 forinttal a dízel jövedéki adóját, miután kiderült, a gazdasági növekedés messze elmarad a várttól, az idénre tervezett 3 százalékos GDP növekedés helyett legfeljebb 2 százalék jöhet össze.

Az alacsonyabb növekedés így nagyjából 100 milliárd forintos lyukat ütött az idei büdzsén, amit Matolcsyék négy forrásból foltoznának be. Felgyorsítják az adó- és vámbeszedéseket, és beszerzési stopot rendelnek el az államigazgatásban, ezektől 40-40 milliárd forintot vár a kormány. További 10 milliárdot remél a magyar állam a nyugdíjvagyonban található külföldi részvények után fizetendő osztalékból. A fennmaradó 10 milliárdot pótolnák a jövedéki adó emeléséből.

Drágább lesz a dízel

November elsejével szeretnék

A törvényjavaslatot november 1-én léptetné hatályba a gazdasági tárca. Ez azonban, tekintve, hogy az adótörvények kihirdetése és hatályba lépése között 45 napos felkészülési időt ír elő a jogalkotási törvény, csak akkor lenne lehetséges, ha még most pénteken, 16-án kihirdetnék a Magyar Közlönyben a ma benyújtott törvényjavaslatot. Erre lényegében nincs esély, pár napos csúszás legalább borítékolható.

Bár a gázolaj ára már így is rekordokat döntöget, jelenleg 371 forintba kerül egy liter, az adóemeléssel soha nem látott szintekre drágulhat az üzemanyag. A jövedéki adó emelésével ráadásul a kormány áfabevétele is növekszik, a forgalmi adó ugyanis már a jövedéki adóval terhelt árra rakódik rá, a mostani emeléssel például 371-as árról 387 forintra drágulna a dízel, vagyis a tényleges emelés minden literen kb. 16 forint pluszt hozna az államnak.

Az adóemeléssel egyúttal megemelik a fuvarozóknak juttatott adókedvezmény mértékét, is, 6,50 forint helyett 19,50 forint kedvezményt kapnak novembertől a kamionosok. Kompenzálják a mezőgazdasági termelőket is, akik jelenleg az általuk felhasznált gázolaj jövedéki adójának 80 százalékát igényelhetik vissza, a visszaigénylés mértékét 82 százalékra emeli a kormány.

Drágább lesz az alkohol

Az aromás szeszek jövedéki adóját 50 százalékkal emelik, a párlatok, és a kizárólag természetes aroma hozzáadásával készült termékek adóját 5 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy egy ötvenfokos, félliteres pálinka adója 1380 helyett 1450 forint lesz ötszázalékos emelést követően, egy ugyancsak félliteres aromásítotté pedig 2070 forint. Hozzá kell tenni, hogy utóbbiak jóval kisebb alkoholtartalommal bírnak, vagyis az adótartalom fél literen reálisan 1200-1400 forint körül alakul, ám ez még mindig sokkal több a mostani ezer forint alatti szinthez képest.

Továbbra is jövedéki adó mentesen lehet pálinkát főzni 50 literig, és nem kell adót fizetni a szőlőbor után sem. Egyéb borok után hektoliterenként 9870 forint lesz a jövedéki adó, a pezsgő hektoliterje után 14 960 forintot kell fizetni. A sör adóalapja a hektoliterenkénti Balling-fok helyett a hektoliterenkénti alkoholfokra változik, adóját szintén 5 százalékkal emelik.

Drágább lesz a dohányzás

Nem lehet trükközni

A jövedéki adó emelését a gyártók az elmúlt években többször is megpróbálták azzal kijátszani, hogy akár dohánytermékeknél, akár szeszes italoknál még az alacsonyabb adó mellett jelentős mennyiségű adójegyet halmoztak fel előre. Bár volt, amikor az előrehozott bevétel miatt a költségvetés ebből bizonyos értelemben még profitált is (előbb jöttek be nagy pénzek), összességében persze elesett bevételektől. A készletezés ellen már a Bajnai-kormány idején felléptek, a szabályozás lényege az, hogy a gyártók és forgalmazók havonta vásárolhatnak zárjegyeket, és az előző havi mennyiségtől érdemben eltérni csak indokoltan (pl. új termék indítása) lehet. Most a kormány tovább szigorít: 30 nap alatt ki kell pucolni a raktárakat, még kiskereskedelmi forgalomban sem lehet korábbi adótételekkel megváltott jövedéki termék – ma, főleg a ritkábban fogyó termékekből, kisebb forgalmú boltokban 1-2 éves zárjegyekkel is könnyen találkozhatunk.

Jelenleg a cigaretta jövedéki adója ezer darabonként 9750 forint és a kiskereskedelmi eladási ár 28,4 százaléka (ez utóbbi nem változik majd), de legalább ezer szálanként 18 080 forint. Az idén nyáron benyújtott, majd a kormánypárti képviselők által kiherélt, végül visszavont javaslat szerint 2012 júniusától, az akkor harmadiknak tervezett emelési lépcsővel is csak 19 400 forintra emelték volna az ezer szálankénti tételt. Ehelyett most az első lépcső, még idén ősszel a hatályba lépést követően 19 530 forint lesz, jövőre pedig két lépcsőben 21 740 forintra nő. Gyors számítás után látható: ma egy szál cigarettára 18,080 forint jut az emelni tervezett tételes adóból, ez jövő novembertől 21,7 forintra emelkedik, ami 19 százalas dobozokkal számolva 69,54 forinttal drágít egy doboz cigarettát önmagában. Erre jön még a jövedéki adót is terhelő áfa, azaz kb. 87 forinttal lesz drágább egy doboz cigaretta egy év alatt.

Jelentősen emelkedik a vágott dohány adója is: a júniusban tervezett adóemelés szerint a jelenlegi 7860 forintról idén nyáron 8320 forintra nőtt volna a kilogrammonkénti minimális jövedéki adó – ez 5,8 százalékos emelés –, majd jövő januárban 9080, júliusban 10 060 forintra emelték volna tovább. Ehelyett most az első lépcső 8790 forint lesz, majd 9720, végül 2012 második felében már 10 440 forint. (A két újabb emelés időpontja minden dohányterméknél 2012 május elseje és november elseje.)

Drágább lesz a szerencsejáték

A pénznyerő automaták játékadóját 100 000 forintról 125 000  forintra, az elektronikus kaszinóban üzemeltetett pénznyerő automata tételes játékadóját pedig 150 000  forintra emelik, ezt az automata üzemeltetője fizeti meg. Az egy automatából származó, 900 000 forintot meghaladó negyedéves tiszta játékbevétel fölötti részből további 20 százalékos adót kell fizetni.

Ez sem lesz elég

Nem jut elegendő bevételhez az állam az új adókból" - véli Török Zoltán, a Raiffeisen makroelemzője. "Idén pár tíz milliárd, jövőre pedig 60-80 milliárd forint folyhat be ezekből, miközben jövőre a Széll Kálmán terv végrehajtása mellett 500 milliárd forintos kiigazításra lehet szükség a három százalék alatti hiánycél tartásához."

Idén még az új tételekkel és a nyugdíjpénzekből származó egyszeri bevételekkel számolva is a korábban jelzettnél jóval alacsonyabb, pár tizedszázalékos lehet a költségvetés többlete, a nyugdíjpénzek nélkül pedig a GDP 6-7 százalékát is elérheti a hiány az elemző szerint, ami különösen risaztó annak fényében, hogy ezt kéne jövőre 3 százalék alá csökkenteni. Így az idén "olyan, mintha a kormány elképzelné a 2 méter magas rúdról, hogy 50 centi magasan van", az igazi kihívással jövőre szembesülünk.

A tervezett 40 milliárdos áfatöbblet beérkezése a legrizikósabb Barcza György, a K&H Bank elemzési igazgatója szerint. (Az adóhatóság vállalta, hogy terven felül behajt ennyi adót, Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint azonban ez aligha áfára, hanem bármilyen már végrehajtható kintlevőségre értendő.) A hiánycél szerinte mégis meglesz, mert a kormány nagyon elkötelezett a cél tartásában. Ha decemberben a bevételek a várttól mégis elmaradnának, akkor a kormány tűzolltó intézkedésekkel, például bizonyos számlák kifizetésének jövő évre tolásával tudja teljesíteni a célt.