Szíjjártó cáfolja Matolcsyt

2011.09.21. 22:00 Módosítva: 2011.09.22. 09:26

"A kormány elkötelezetten támogatja a munkaközpontú gazdaság felé vivő adórendszer létrejöttét.  Ennek megfelelően a lehető legnagyobb mértékben megtisztítja az adórendszert a torzító elemektől. Vagyis egyidejűleg kivezetésre kerül az adójóváírás és a szuperbruttósítás intézménye" – írta kedden este hat óra után nem sokkal kiadott közleményében a Matolcsy György vezette gazdasági minisztérium. (Részletek az akkori bejelentésről itt.)

202 ezer forint feletti jövedelem esetén a félszuperbruttó kivezetése két lépésben - 2012-ben, majd 2013-ban - történik meg – jelentette be szerda este nem sokkal hat óra előtt Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Orbán Viktor 20 nap alatt megtört

Nem lehet egy kulcs, mondta tavaly februárban. Majd öt hónap múlva, hogy lesz. Szolidaritási adót sem akar, mondta húsz napja. Eldőlt, hogy lesz. Olvassa el a Fidesz adópolitikájának változását összefoglaló politikusi nyilatkozatcsokrot.

A miniszterelnöki szóvivő közleményében nem szerepel az NGM által egy nappal korábban említett átmeneti hozzájárulás. A bruttó 202 ezer forint felett keresőkre Matolcsy egy ilyen terhet vetett volna ki, Szijjártó viszont csak a megmaradó félszuperbruttójukról beszélt. Lehet tehát, hogy efölött a jövedelmi sáv fölött duplán rájár a rúd az emberekre, de az is, hogy ezt a szolidaritási hozzájárulást egy nap alatt átkeresztelték "részben megmaradó félszuperbruttóra". A kormányzati kommunikáció enyhén szólva sem egyértelmű, és egyelőre senki nem tudja, hogy a., milyen szorzóval él majd mégis tovább a kedden még egy lépésben egyszerre kivezetni ígért félszuperbruttó – ha felezik, akkor 1,135-tel kell felszorozni a fizetéseket, ami lényegében egy 18,16 százalékos új adókulcsot jelent –, és ha lesz, mennyi lesz a szolidaritási hozzájárulás.

Bár az biztosnak látszik, legalábbis a két egymást követő napon tett kormányzati nyilatkozatban is szerepelt, hogy a 202 ezer forint felett keresők jövedelmét a kormány a 16 százalékos kulcson felül is megterheli majd egy elvonással, Szíjjártó ismét hangsúlyozta: a kormánynak "esze ágában sincs" visszatérni a többkulcsos, progresszív adórendszerhez. Az NGM keddi közleménye nyomán rámutattunk, hogy az egykulcsos adórendszer lényegében megbukott, a 202 ezer forint felett keresők terhelése egy újabb kulcs bevonását jelenti.

Ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy a miniszterelnök szóvivőjének fenti kijelentése ellenére valójában többkulcsos adórendszer lesz jövőre. A részleteket most a jövő szerdára ígérték kidolgozni, a kormányülésre ekkor viheti be Matolcsy György a terveket, de azt az NGM már tegnap elárulta: a 202 ezer forint felett keresők sem járhatnak rosszul, azaz nem lehet kevesebb a nettó fizetésük, mint az idén. Csakhogy ez a bér növekedésével párhuzamosan elvileg egyre nagyobb összegszerű elvonást tesz lehetővé, így könnyen adódik olyan megoldási lehetőség is, hogy 202 ezer forint felett sávokat tervez bevezetni a kormány, amelyben majd kulcs helyett meghatározott összeg szerepel elvonandóként (kis számolással az összeg azért könnyen adókulcsra fordítható).

Mi az a félszuperbruttó?

A félszuperbruttó egy öszvér, a szuperbruttó tényleges bevezetése helyett talált megoldás még az MSZP-kormány alatt. A szuperbruttónál az összes járulékot is hozzácsapják a bérhez, és az lesz az adóalap. E megoldás hívei szerint áttekinthetőbb a rendszer, illetve a munkavállaló tisztában van foglalkoztatása tényleges költségeivel.

Mindenesetre nálunk félszuperbruttó lett, ami annyit tesz, hogy a bruttó keresetet felszorozzák 1,27-el, hozzáadva így a 27 százalékos munkáltatói tb-t. Ha most két lépésben vezetik ki, legalábbis bizonyos jövedelmi kategóriában, az azt jelenti, hogy alacsonyabb lesz a szorzó és az adóalap.