Bencsik a Facebookon támadja Lázárt

2011.11.24. 22:35 Módosítva: 2011.11.24. 22:46
Miután arra szerződtem, hogy legjobb tudásom és lelkiismeretem alapján szolgáljam az országot, ezért a Lázár Képviselő úr által benyújtott indítványt támogatni nem tudom.

„Miután arra szerződtem, hogy legjobb tudásom és lelkiismeretem alapján szolgáljam az országot, ezért a Lázár Képviselő úr által benyújtott indítványt támogatni nem tudom” – írta a Facebookon Bencsik János, a fejlesztési tárca energetikai államtitkára. A politikus arra a két ma megjelent cikkre reagált – ezek egyike lapunk írása volt –, amely szerint Lázár János úgy módosítaná az áramtörvényt, hogy a rendszerhasználati díjat nem fizetőket ne lehessen kizárni az áramszolgáltatásból.

Bár a törvényjavaslat általában beszél ellátásbiztonságról és a fogyasztók védelméről, a kikapcsolási tilalom leginkább csak az önkormányzatok és a közvilágítás vonatkozásában értelmezhető. A lakossági fogyasztók ugyanis egyben kapják meg a számlájukat, a közvilágítással kapcsolatos szerződések között viszont akad olyan, amelyben megosztják a tételeket.

Közismert, a Wikileaks-dokumentumok között is említett tény az is, hogy Lázárnak hódmezővásárhelyi polgármesterként komoly konfliktusa van a városi közvilágítási rendszerét birtokló Démásszal. Még 2009-ben azt üzente az áramszolgáltató vezetőjének egy óvodai áramlekapcsolás nyomán: az új kormány és az új parlament úgy fogja megváltoztatni az energiaszektorral kapcsolatos jogszabályokat, hogy azok a nagyfogyasztók és a lakossági fogyasztók érdekeit és jogait védjék.

Az már korábban kiderült, hogy Lázár a törvényjavaslatról nem egyeztetett az energetikát felügyelő, Fellegi Tamás vezette fejlesztési tárcával. Bencsik János most keményen kritizálta a javaslatát: a Facebook-posztban azt írja: az energiatermelés és -elosztás nem veszélytelen üzem, éppen ezért kerülendő a lehetséges következményeket figyelembe nem vevő indítványok beterjesztése az Országgyűlés elé. Cikkünk címét, miszerint Lázár újabb háborúba kezd, úgy kommentálta: „a címben vélelmezett esetleges 'háború' (...) nem döntheti romba a hazai villamos átviteli és elosztói hálozatot”.