Közgazdászokkal tárgyal Orbán Viktor

2011.11.25. 16:42 Módosítva: 2011.11.25. 17:02

Orbán Viktor a magyar gazdaságról egyeztet tizenegy közgazdásszal péntek délután. A tanácskozáson a kormányfő, Matolcsy György gazdasági miniszter és Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár mellett Bod Péter Ákos, Csaba László, Járai Zsigmond, Hamecz István, Barcza György, Szász Károly, Töröcskei István, Soós Lőrinc, Auth Henrik, Szapáry György és Arnold Mihály vesz részt. A konzultáció után várhatóan Matolcsy György és Szijjártó Péter tart sajtótájékoztatót.

03
Fotó: Nagy Botond

A közgazdászokkal szeptemberben már volt egy megbeszélés. Akkor elhatározták, hogy a „nemzetközi helyzetre való tekintettel” a havonta lesz ilyen találkozó, azonban azóta ez volt az első ilyen alkalom. Arról az ülésről Matolcsy azt érzékeltette, hogy a közgazdászok támogatták a kormányzati terveket és célokat, ám lapunknak később Bod Péter Ákos elmondta, hogy több kritikát is megfogalmazta.

01

A gyors újbóli összehívás minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a Moody’s nemzetközi hitelminősítő péntek hajnalban befektetésre nem ajánlott bóvli kategóriába sorolta a magyar államkötvényeket, ráadásul fenntartotta a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást. A lépés nyomán rekordközelbe emelkedett a magyar államcsőd-kockázat, péntek délelőtt gyengült a forint és a tőzsde, igaz, a forint kora délután visszaerősödött a reggeli szintjére.