Kivár a Fitch a magyar leminősítéssel

2011.12.07. 12:21 Módosítva: 2011.12.07. 12:23

Valószínűtlennek nevezte Fitch Ratings hitelminősítő vezető elemzője, hogy azt megelőzően változtatnának Magyarország adóskockázati besorolásán, amíg nem áll rendelkezésére több információ a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások kimeneteléről.

Matteo Napolitano a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban úgy fogalmazott: "Magyarország jövőre meglehetősen nagy kihívás elé néz adósságának külső refinanszírozását illetően. Ezért egy IMF-es mentőhálónak - ha Magyarország bármilyen okból nem jutna forráshoz a nemzetközi piacokon - kellően nagynak kellene lennie ahhoz, hogy képes legyen helyettesíteni a piacot".

A Fitch november 11-én a leminősítés lehetőségére utaló stabilról negatívra rontotta Magyarország hosszú távú adóskockázati besorolásának kilátását. A hitelminősítő a külföldi államadósságra "BBB-", míg a forintadósságra "BBB" osztályzatot tart fenn. Mindkét besorolás befektetésre ajánlott.

Egy másik hitelminősítő, a Moody's Investors Services november 24-ről 25-re virradó éjjel vonta meg Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást. A szervezet a korábbi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Standard & Poors a Fitch Ratings-hez hasonlóan viszont azt mondta, hogy jövő februárig felfüggeszti a magyar adósságbesorolás felülvizsgálatát, és az esetleges leminősítésről az IMF-tárgyalások fényében dönt. Orbán Viktor a múlt héten arról beszélt, hogy arra számít, decemberben újabb spekulatív támadás indul Magyarország ellen, amit a piaci elemzők közül többen úgy értékeltek, hogy a miniszterelnök egy újabb leminősítés lehetőségére utalt.