Elővigyázatossági keret kell az IMF-től

2011.12.15. 11:02 Módosítva: 2011.12.15. 11:30

Fellegi Tamás szerint Magyarországnak megfelelő lesz egy elővigyázatossági megállapodás megkötése az IMF-fel és az EU-val. Jelezte, hogy az ország és a kormány álláspontjának kialakításából a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) nem hagyják ki és már tárgyalt ennek kapcsán Simor András MNB elnökkel.

A tárca nélküli miniszterjelölt a kinevezése előtti bizottsági meghallgatásán csütörtökön az Országgyűlésben elmondta: Magyarország egy biztonsági hálóról szóló konstrukció megkötésére alkalmas politikailag és gazdaságilag is.

Fellegi kifejtette, hogy Magyarország csakúgy, mint a  Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió január közepéig alakítja a ki a megkötendő keretmegállapodásról folytatandó tárgyalásokon képviselendő álláspontjára vonatkozó mandátumokat.

Jelenleg Fellegi nem tudott arról beszámolni, hogy az IMF és az EU küldöttsége milyen pozícióval, feltételekkel érkezik Magyarországra. A mandátumok brüsszeli, washingtoni, budapesti előkészítésén mérik fel, hogy milyen feltételekkel, milyen nagyságrendű milyen típusú megállapodásról lehet majd szó.

Korábbi kormányzati nyilatkozatok alapján elképzelhető, hogy 15-20 milliárd eurós hitelkeretről szóló megállapodás is létrejöhet a Nemzetközi Valutaalappal. A sikeres megállapodáshoz mindenképp tartani kell majd a következő két évben a maximum 3 százalékos államháztartási hiányt és lehet a végtörlesztési törvény módosítását is kérheti az EU vagy az IMF.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter úgy nyilatkozott mindkét külföldi szervezet stábja felkészülten szokott jönni, így várható, hogy részletekbe menően ellenőrzik majd a magyar gazdasági adatokat. Komolyabb szigorra jelenleg az EU részéről kell számítani, ami a továbbra is megoldatlan euróválság miatt nem is meglepő.

A tárgyalások elhúzódhatnak

A kormányzati vélemények, hogy pontosan meddig is tarthatnak az egyeztetések elég eltérőek. Fellegi Tamás szerint mivel január közepéig biztosan nem lesznek meg a pontos tárgyalói mandátumok, ezért maguknak a megbeszéléseknek a lezárása február vége előtt nem valószínű.

Varga Mihály egy korábbi interjúban úgy nyilatkozott, hogy az IMF-es hitelkeretről január végére már meglehet az egyezség, de a legbizakodóbb kétség kívül Orbán Viktor miniszterelnök volt, aki egy reggeli rádióinterjúban azt mondta, hogy akár öt perc alatt is meg tudunk állapodni, de ez viszont függ a tárgyalási ajánlatoktól is.