A horvátok még mindig vadásznak Hernádira

2011.12.20. 17:12

„Nincs hivatalos tudomásunk arról, hogy a Mol-csoport illetve bármely vezetője ellen bűntetőeljárás folyna Horvátországban. A Mol határozottan elutasítja az ismétlődő vádakat" – mondta Pánczél Andrea a Mol szóvivője az Indexnek, miután a horvát szervezett bűnözés elleni ügyészségi hivatal (USKOK) kedden közölte, Horvátországban Hernádi Zsolt Mol-vezér ellen még mindig vizsgálat folyik, és az nem is zárható le a cégvezér kihallgatása nélkül.

Az USKOK december elején újból elküldte a Legfőbb Ügyészségnek azt a jogsegélykérelmet, amelyben Hernádi kihallgatását kérte. A hivatal emlékeztet, korábban az ügyészség a Magyar Köztársaság biztonságára hivatkozva már megtagadta a jogsegélykérelmet.

Az ügyészség akkor lapunkkal közölte, a jogsegélykérelem teljesítését a hatályos jogsegélyegyezmény alapján megtagadták, tartalma szerint azonban feljelentésnek értékelték, így ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelnek el. Az eljárásban pedig Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató november 29-én részletes tanúvallomást is tett.

„A Mol elnök-vezérigazgatója készségesen válaszolt a hatóság minden kérdésére, és e vallomással végre tiszta víz került a pohárba” – mondta Pánczél Andrea.

Mint ismert, az ügyészség gyanúja szerint 10 millió eurós kenőpénzt fizetett ki Sanadernek Robert Jezic horvát üzletember számláján keresztül a Mol két, Cipruson bejegyzett off-shore cége, hogy az INA olajvállalatban a Mol irányítási jogokat kaphasson. A Mol már akkor tagadta, hogy a cégek az övé lennének, sőt később kiderült, hogy azok a Gazprom érdekeltségi körébe tartoznak.

Az ügy kapcsán két héttel ezelőtt vallomást tett Budapesten a Rusznyeft tulajdonosa Mihail Safarbekovics Gucerijev is, aki elmondta, a cégek hozzá tartoznak. Elismerte: öt millió eurót fizetett ki Jezic svájci vállalatának, hogy lobbizon a Sanader-kormányban a Barátság Adria vezeték megépítéséért. Horvát lapok úgy vélték, a vallomással a Hernádi Zsolt elleni vád is meginog.