Bizonyítékként fogadták el a Hernádi-videót

2011.11.18. 17:01

„Érthetetlen, hogy titkos és gyanús eseményként kezelnek egy olyan találkozót, amelyen Horvátország legnagyobb külföldi befektetőjének első embere és a volt miniszterelnök vesz részt Zágráb egyik legismertebb éttermében, melyre mindkét szereplő sofőrökkel, kísérettel érkezett, és az étteremben tábla hívja fel a figyelmet arra, hogy a helyszín kamerával megfigyelt terület. Az ebből levont bármilyen következtetés annyira valóságos, mint egy képregény” - mondta Pánczél Andrea a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója az Indexnek, miután kiedült, hogy bizonyítékként fogadta el a zágrábi megyei bíróság pénteken Ivo Sanader volt horvát kormányfő perében azt a videofelvételt, amelyen Sanader Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával látható a zágrábi Marcelino étteremben.

Sanadert többek között azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, s cserébe lehetővé tette, hogy a Mol irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajcég fölött. A felvétel bizonyítékként történő elfogadásáról az Ivan Turudic vezette bírói tanács döntött a pénteki meghallgatáson, jóllehet Sanader védőügyvédei ezt hevesen ellenezték, arra hivatkozva, hogy a videó illegálisan készült és nem használható fel bizonyítékként.

A bíróságon bemutatták a négyperces "némafilmet", amelyen Sanader Hernádi Zsolttal beszélget az étteremben. A találkozón a felek átadtak egymásnak egy papírlapot, amelyre Sanader előzőleg ráírt valamit, s a volt horvát kormányfő kivette mobiltelefonja akkumulátorát. A bíróság úgy ítélte meg, a felvétel elkészítése nem ütközik a horvát alkotmányba, törvényekbe és a nemzetközi jogba. Ivan Turudic megállapította: a felvétel nyilvános helyen készült, ahol világosan feltüntették, hogy a helyiséget videokamerával figyelik.

A védelem kifogásolta, hogy a felvételt kiszivárogtatták a sajtónak, mielőtt beterjesztették a bíróságnak. Jadranka Slokovic védőügyvéd megjegyezte, hogy szerkesztett felvételről van szó; tudomása szerint az eredeti felvétel több mint kétórás, így a négyperces részlet -  érvelt az ügyvéd - nem mutatja be, hogy valójában mi történt az étteremben.

Tamara Laptos ügyész közölte, ő sem örül nagyon a felvétel rövidségének, de ez volt az egyetlen videofelvétel, amelyet a Sanader-Hernádi találkozóról az étteremben találtak. Sanadert az egyesített eljárásban háborús nyerészkedéssel is vádolják, és azzal, hogy 1994-1995-ben még külügyminiszter-helyettesként 500 ezer eurónyi kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól.