Szó szerint közzéteszik a Barroso-levelet

2011.12.20. 21:28

Részletekben közzéteszi blogján Mong Attila azt a személyes hangvételű levelet, amit José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke írt Orbán Viktorhoz. Teszi azt azután, hogy Giró-Szász András kormányszóvivő a Klubrádióban merő spekulációnak nevezte azt, ami a levélből a magyar médiában nyilvánosságra került.

Az újságíró birtokába került levélből hétfőn részletesen idézett az origo. Eszerint az Európai Bizottság elnöke a magyar miniszterelnököt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására kéri. Barroso levele azt érzékelteti, ez lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett kölcsönmegállapodásnak.

Az Európai Bizottság szóvivőjét idézte

A kormányszóviői iroda szerint minden a sajtóban megjelent állítással ellentétben akkor amikor Giró-Szász András kormányszóvivő José Manuel Durao Barroso elnök Orbán Viktor miniszterelnöknek irt leveléről nyilatkozott, az Európai Bizottság szóvivőjére hivatkozott és annak mondatát idézte, aki azt mondta: „a bizottság tudatában van annak, hogy a magyar sajtóban számos értesülés megjelent a küldemény szövegéről ezek valóságtartalmáról nem kívánt – mint fogalmazott- „spekulálni”.

Mong szó szerint idézi az angol eredeti első részletét, amelyben Barroso azt írja:

„A törvények olyan rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek ellentétesek lehetnek az európai irányelvekkel. A bizottságnak súlyos kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy a jegybanktörvény jelenlegi formájában összhangban van-e az uniós alapszerződés 130-as cikkelyével, amely a központi bank függetlenségét igyekszik garantálni a tagországokba. Sajnálom azt is, hogy a jogszabály legutóbbi tervezeteivel kapcsolatban nem folytak konzultációk az Európai Központi Bankkal, amely pedig több alkalommal is kifejezte aggodalmait. Ha ezek ellentétesek az uniós joggal, mindenképpen meg kell őket változtatni. Ez bizonytalanságot teremt. Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonja vissza a két, parlament előtt lévő sarkalatos törvényt. Dolgozzunk együtt azon, hogy a jogszabályok kompatibilisek legyenek az európai joggal”.

A levélrészletben különösen az „erőteljesen azt tanácsolnám önnek” kitétel figyelemreméltó, ez ugyanis a diplomácia nyelvén ritkán alkalmazott, nagyon határozott és kemény felszólítás.

„Elég rosszul tűröm, ha hazugsággal vádolnak. Márpedig, ha jól értem András éppen azzal gyanúsít meg így kedd este, hogy ébren álmodok és ha van egy kis időm, akkor merő önszorgalomból pont olyan leveleket fogalmazok, mint amilyeneket az Európai Bizottság elnöke szokott” – kommentálta Mong Attila a kormányszóvivő nyilatkozatát.