Nem sokkolt a Fitch

2012.01.06. 16:48
A Magyarország besorolását utolsóként bóvliba minősítő Fitch lépését már várta a piac, a döntés várható volt. A forint ennek köszönhetően sem reagált érdemben.

Nagy meglepetésről nincs szó, megtörtént, amire már eddig is számítottak a befektetők, a harmadik nagy minősítőnél is bóvliba kerültünk, de miután a piacon már csak az időzítés és a leminősítés fokozatainak száma volt a kérdés, komolyabb piaci hatással nem kell számolni, azzal is csak rövid távon – kommentálta az Indexnek a leminősítést Forián-Szabó Gergely, a Piooneer alapkezelő befektetési igazgatója. A szakértő az Index kérdésére úgy vélte, hogy a tegnapi 325-ös euróárfolyam mellett a leminősítés "olaj lett volna a tűzre", de azok után, hogy az elmúlt 24 órában a kormányzati kommunikáció a kedélyek nyugtatását vette célba, a rossz hír már kevésbé forró környezetben érkezett. A változó hangvételben a leminősítés megszellőztetésének is szerepe lehetett, de a hét eleji forintgyengülés önmagában is okot adhatott a kommunikációs fordulatra. (A kormányok a minősítők döntése előtt legalább egy nappal már értesítést kapnak a lépésről, így történt ez az S&P és a Moody's döntésénél is, emlékezetes, hogy éppen az S&P első tervezett lépésének napján hívta vissza a kormány az IMF-et.)

Forián-Szabó szerint a következő napok-hetek piaci mozgásait illetően továbbra is az IMF-EU-tárgyalások hírei lesznek meghatározóak. Magyarországgal kapcsolatban most ez a fő sztori, mindenki erre figyel, mert az Európai Bizottság várhatóan nagyon kemény feltételekkel áll majd elő. Kérdés, hogy a kormány bevállalja-e az elvárt politikai áldozatokat, ellenkező esetben Brüsszel látványoasan "lepattint" minket, aminek még súlyosabb gazdasági és politikai ára lehet. A kormány mozgástere nagyon beszűkült, mert a közelmúltban kialakult és a tárgyalások lezárásáig várhatóan fennmaradó feszült helyzetben immár arra is nagyon kell vigyáznia, hogy a lakosság ne veszítse el a megtakarításokba vetett bizalmát.

Minimális forinthatás

Nincs nagy hírértéke a bejelentésnek, semmilyen piaci hatása nem volt, egy pillanatnyi forintgyengülést leszámítva az árfolyam visszatért a leminősítés bejelentését megelőző szintre – mondja Orbán Gábor. Az Aegon Alapkezelő kötvénystratégája szerint olyan nem volt, aki a Fitch eddigi besorolása miatt tartotta a magyar állampapírokat, azok a befektetők, akik a bóvliveszély miatt menekülni akartak, már korábban megtették. A lépésnek ezért jelentős piaci hatás nem lesz - vélekedik Orbán.

Búró Szilárd az Equilor devizapiaci elemzője az Indexnek elmondta, a Fitch leminősítésében csak az időpont volt a kérdés, a másik két hitelminősítő után várható volt a döntés. Az elemzők már előre jelezték, annak nem lesz a korábbiakhoz hasonló jelentősége. Búró szerint más lett volna a helyzet, ha az utóbbi napok pánikhangulatában éri az országot a döntés, az akár 3-4 forinttal is tovább gyengíthette volna az árfolyamot. Úgy vélte, a piacok most az IMF-tárgyalásokról szóló hírekre figyelnek, a forintot elsősorban a Nemzetközi Valutaalap felől érkező pozitív jelzés erősíthetné tovább.