Kovács Árpád: Váratlanul ért a felkérés

2012.01.11. 17:58

Nem számított arra, hogy felkérik a Költségvetési Tanács elnöki posztjára Kovács Árpád, az Állami számvevőszék volt elnöke, aki szerint idén még év közben is jöhetnek új megszorítások - derül ki a Portfolio-nak adott interjújából.

"Annak ellenére ért váratlanul a felkérés, hogy a Költségvetési Tanács működéséről folyamatosan ismeretem volt. Egyrészt a Járai Zsigmonddal való, hosszú ideje tartó baráti és szakmai kapcsolatom miatt, másrészt azért is, mert annak idején a Költségvetési Tanács létrehozásának egyik kezdeményezője voltam az Állami Számvevőszék elnökeként. Az, hogy most következett be a felkérés, az váratlanul ért. Akkor kezdtem el gyanítani, amikor a köztársasági elnök meginvitált magához" - mondta Kovács, akit csak a napokban kerestek meg a felkéréssel.

A Költségvetési Tanács új formájú működésének első évéről úgy vélekedett, hogy bár a tanács annak ellenére bólintott rá a költségvetésre, hogy azt később többször módosítani kellett, ennek az év közbeni - előre nem látható - változások az okai, így a tanács véleménye a veszélyek hangsúlyozásával megfelelő volt.

"Érdemes a KT véleménye mellett az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank számításait is figyelembe venni. A kockázatok megjelentek ezekben a dokumentumokban már" - mondta.

A magyar gazdaság kilátásairól elmondta, hogy a belső és külső okok recessziót is előidézhetnek az idei évben, amik miatt újabb évközbeni megszorításokra kényszerülhet a kormány. "Ezek a költségvetési kiigazítások nem azt jelentik, hogy valami nem sikerült, hanem azt, hogy a világ változásaihoz folyamatosan alkalmazkodni próbálunk" - mondta.

Kovács szerint mindenképpen szükségünk van az IMF segítségére: "Nagyon bízok a megállapodás megszületésében. Mind a két félnek az érdeke, szükségünk van egymásra. És ha létrejön, akkor elég gyorsan létre fog jönni. Úgy gondolom emellett, hogy a nemzetközi szervezetek megmaradnak a szigorú gazdasági feltételek mellett".