Fellegi ma Bécsben tárgyalt

2012.01.19. 15:54

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter csütörtökön Bécsben folytatta a magyar hitelfelvételről szóló hivatalos tárgyalásokat előkészítő informális egyeztetéseit. A miniszter megerősítette, hogy a kormány határozott szándéka az IMF–EU-megállapodás mielőbbi elérése, és elkötelezett a makrogazdasági stabilitás és a gazdasági recesszió elleni küzdelem szempontjából fontos lépések meghozatala iránt, közölte a miniszter sajtóosztálya.

A miniszter tárgyalt Ewald Nowotny osztrák jegybankelnökkel, Wolfgang Duchatczek alkormányzóval és megbeszélést folytatott Maria Fekter osztrák pénzügyminiszterrel is. A felek mindkét egyeztetésen áttekintették a közelmúlt magyarországi gazdasági fejleményeit és egyetértettek a kétoldalú intenzív párbeszéd folytatásának szükségességében, írja a közlemény.

A Fellegi Tamás által vezetett delegáció január 20-án tárgyal Brüsszelben Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével. Ezt követően megbeszélést folytat mások mellett Steven Vanackere belga pénzügyminiszterrel, Andor László foglalkoztatásért, szociálpolitikáért és a társadalmi befogadásért felelős uniós biztossal, valamint találkozik Jan Vanhevellel, a KBC-csoport vezérigazgatójával.

Fellegi hétfőn és kedden Németországban egyeztetett többek között Mario Draghi EKB-elnökkel, múlt héten pedig Washingtonban tárgyalt az IMF vezetőivel. Az egyeztetések után Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója jelezte, A megbeszélések után Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója közleményt adott ki, amelyben világossá tette, hogy csak a szigorúbb feltételekkel járó készenléti hitelmegállapodás (SBA) jöhet szóba, ha egyáltalán, és az is csak feltételekkel.

A vezérigazgató szerint még mielőtt a valutaalap határozna arról, hogy egyáltalán tárgyalásokat kezd-e egy készenléti hitelkeretről, konkrét, a gazdaságot stabilizáló lépést szeretne látni a kormánytól. Emellett az EU-val is meg kell egyeznünk, ami éppen kedden jelentette be, hogy kötelezettségszegési eljárást indít az ország ellen három ügyben, köztük a jegybanktörvény kérdésében.