Ez a poszt a következő Percről percre része:

Vége a Malévnak, leálltak a gépei

Fontosabb részletek
  • Pénteken reggel leálltak a Malév gépei, értesüléseink szerint a légitársaság nem tudott kifizetni egy 30 millió eurós biztosítékot.
  • Három gép ragadt külföldön, egy Tel-Avivban, egy Írországban, és nem érkezett meg a reggeli prágai gép sem.
  • A kormány hétfőn stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalatnak minősítette a társaságot, az utasok kártalanítására kétmilliárd forintot tettek félre.
  • A miniszterelnök szerint nem lehetetlen a Malév újraindulása.
  • Tájékozódni és más társaságok járataira jegyet foglalni a Budapest Airport honlapján lehet.
  • Ha van jegye, de nem tud utazni, ha a repülőtéren vesztegel, ha külföldön ragadt írja meg nekünk, és mi megírjuk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fotó: lvnte.tumblr.com
  • Egy londoni olvasónk, miután a Malévval hiába próbálkozott, a partner British Airwayst (BA) hívta problémájával, ahol arról tájékoztatták, hogy ha valaki a BA-n keresztül foglalt jegyet, annak a foglalását átrakják a BA járatára. A BA arról egyelőre nem tudott tájékoztatást adni, hogy a Malévnál jegyet foglalókkal is megteszik-e ezt, az ügyfélszolgálati munkatárs szerint nekik is csak annak a nemzetközi információs vonalnak a számát adták meg, ami elérhetetlen.

  • Egy olvasónk, Eszter délután Hamburgba utazott volna Malévval. Próbált más légitársaságnál jegyet foglalni, de a legtöbbnél már leálltak a jegyvásárlások, minden hely megtelt. Még a buszjáratok is beteltek, a Berlin Linien Busra már nincs jegy, végül Orangeways-szel tud Berlinbe utazni.

  • A Malévnak kell gondoskodnia a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren rekedt utasok ellátásáról – mondta a Budapest Airport (BA) szóvivője péntek délelőtt. A repülőtér minden üzleti partnerével, így légitársaságokkal kapcsolatba lépett, hogy segítsenek, működjenek együtt a helyzet megoldásában. Hardy Mihály arról beszélt, vannak olyan légitársaságok, amelyek már jelezték, növelik a gépeik kapacitását, hogy a Malév-utasok tovább tudjanak utazni, ugyanakkor lesznek olyan irányok, ahová nem fognak tudni átfoglalni az emberek, ezért sokan kénytelenek lesznek új jegyet venni, és követeléseiket később érvényesíteni a Malévval szemben.

  • A reggeli leállással a forgalom 40 százaléka kiesik, ami Hardy Mihály reptéri szóvivő szerint „egy alapvetően új helyzet, mert még nem tudják mit hoz a jövő, lesz e másik társaság, amely Malév helyett tovább működik-e vagy sem”. (MTI)

  • Helyszíni tudósítónk szerint Alekosz is felbukkant a ferihegyi reptéren. A realityceleb fekete bőrkabátot és barátnőt viselt.

  • A Travel Service május elsejétől Smartwings márkanéven menetrendszerinti járatokat indít Budapestről - közölte Farkas Attila, a Travel Service  charter légitársaság ügyvezető igazgatója. A Smartwings Prágából több menetrendszerinti járatot üzemeltet, azt még nem tudni, Budapestről hová repülnek majd, „mivel friss hír a Malév járatainak törlése”. A Travel Service emellett átvállalja és a nyári üzemeltetésben ki fogja szolgálni az utazási irodákat. Így az összes szerződésben rögzített charterjáratot leközlekedtetik. A társaság viszont nem indít mentesítő járatokat a Malév járatainak törlése miatt, mivel senki nem fizeti ki ennek ellenértékét. (MTI)

  • A fapados cég március végéig két új Airbus A-320-as repülőgépet állít forgalomba, a cég közleménye szerint az éves utasforgalom így a jelenlegi 1,4 millióról 2 millióra nő, ami nagyjából 700 új, közvetett és közvetlen munkahelyet eredményez. Új járatot indítanak Bukarestbe, és szinte minden célállomásukra növelik a járatok számát. A jelenlegi heti 67 járatuk nyárra heti 129-re nő.

  • A Malév utolsó repülőgépe, a Helsinkiből indult MAH745-ös járat landolása a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
    A Malév utolsó repülőgépe, a Helsinkiből indult MAH745-ös járat landolása a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
    Fotó: Lakatos Péter
  • Fontolgatja nagyobb repülőgépek közlekedtetését Budapestre a British Airways (BA) a Malév leállása nyomán, közölte pénteken Londonban az MTI-vel a legnagyobb brit légitársaság médiakapcsolati igazgatója. Anthony Cane úgy fogalmazott, hogy a BA „minden lehetőséget mérlegel” a Malév utasainak megsegítésére, beleértve a megváltott Malév-jegyek átfoglalását a British Airways járataira, illetve a jelenleginél nagyobb repülőgépek forgalomba állítását a londoni Heathrow és a Liszt Ferenc repülőtér között. A British Airways napi három járatot üzemeltet Heathrow-ról Budapestre, ezeken jelenleg Airbus A320-as repülőgépek közlekednek, de flottájában Boeing 747-es, 767-es és 777-es repülőgépek is vannak; ezek üléselrendezéstől függően 250-450 utas befogadására alkalmasak. (MTI)

  • A fapados társaság speciális, 70 eurós, 17 800 forintos jegyeket értékesít február 9-ig a Malév utasainak. Az easyJet a Malév számos jelentős célállomásáról, többek között Párizsból, Londonból és Berlinből indít rendszeresen járatokat Budapestre. A 70 euró tartalmazza a reptéri adókat és illetékeket, valamint egy maximum 20 kg-os poggyász szállítását. A jegy igénybevételéhez a légitársaság ügyfélszolgálatával kell egyeztetniük az utasoknak a +448431045454 (javított) telefonszámon. A telefonos jegyvásárláskor a Malévnél vásárolt jegy foglalási számát kell megadni, valamint a foglalás bizonylatát kell bemutatni a repülés napján, az utasfelvételnél.

  • A belga légitársaság, a Brussels Airlines rugalmasan alkalmazkodik a Malév pénteki végleges leállásával kialakult helyzethez - mondta el a társaság egyik illetékese az MTI-nek Brüsszelben. Hozzátette: egyelőre korai dönteni arról, hogy kell-e járatokat sűríteni vagy a kapacitást növelni a maléves vonalakon. Arról viszont már döntést született, hogy a belga légitársaság elviszi a péntek előtt vásárolt, érvényes Malév-jeggyel rendelkezőket az érintett viszonylatokon, bár a magyar társaság utasainak meg kell fizetniük a jegyár-különbözetet a belga járatokon. A Brussels Airlines munkanapokon napi három közvetlen járatot közlekedtet Budapest és Brüsszel között. (MTI)

  • Az eredetileg tervezettnél nagyobb kapacitású repülőgépet indít pénteken kora este Budapestre a Cseh Légitársaság (CSA), hogy a gépre felférjenek a cseh fővárosban rekedt utasok - közölte Hana Hejsková, a CSA szóvivője az MTI tudósítójának érdeklődésére. "Prágából a menetrend szerinti legközelebbi járat délután 17 órakor indul Budapestre. Eredetileg mintegy 40 személy szállítására alkalmas gépnek kellett volna repülnie, de a CSA illetékeseinek döntése alapján azonban egy nagyobb befogadóképességű gépet indítunk a magyar fővárosba" - mondta a szóvivő.
    Arra a kérdésre, hány Budapestre tartó utas rekedt a Ruzyne repülőtéren, Hejsková kifejtette: "Pontos adataink az érintettekről nincsenek. Ismereteink szerint néhány tucatnyi emberről van szó."
    Hozzátette: mindazokról a Budapestre tartó utasokról, akik a prágai Ruzyne repülőtéren rekedtek és a CSA-nál vették meg menetjegyüket, a légitársaság gondoskodik. "A repülőtéren többször is kihirdettük, hogy jelentkezzenek. Mindenki, aki bejelentkezett, étel- és italutalványokat kapott, hogy gondok nélkül tudja kivárni a budapesti járat indulását." Külön járat indítását Prágából Budapestre a CSA egyelőre nem tervezi - mondta Hejsková. (MTI)

  • „Azzal számolunk, hogy több ezer ember maradt külföldön, akik a Malévval utaztak” – mondta Lukás Svaro, egy internetes repülőjegy-forgalmazó ügynökség képviselője a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek. A Malév leállása egyaránt érinti azokat a szlovákokat, akik a Malévval utaztak el, illetve a társaságnál már megvették repülőjegyüket. A szlovák cég most a nemzetközi légügyi szövetségtől, a IATA-tól vár részletesebb információkat, hogyan tovább, mondván: „a szövetségnek közölnie kellene, hogyan bonyolítsuk le a repülőjegyek árának visszatérítését”. (MTI)

  • Lapunk információi szerint elképzelhető, hogy ma mégsem tudja elszállítani a lízingcég a tervezett ütemezéssel a kilenc Malév-gépet. Úgy tudjuk, hogy egyetlen Malév-pilóta sem vállalta ezt a munkát.

  • Péntek délre gyakorlatilag megduplázódott a Malév hivatalos oldalán közölt tartalom, mostanra sikerült angolra fordítani a társaság működésének szüneteltetéséről szóló közleményt, amiben arról is tájékoztattják az utasokat, hogy mely - korlátozottan, de leginkább nem működő - telefonszámokon érdeklődhetnek foglalásaikkal kapcsolatban.

  • Ma délben a cég székhelyén, a Lurdy házban kezdődött értekezlet a dolgozóknak, majd két órakor Ferihegyen, egy hangárban lesz állománygyűlés, tudta meg az Index.

  • A Magyar Posta nemzetközi postai küldeményforgalma zavartalanul működik – közölte a társaság. Szerdahelyi Kinga szóvivő elmondta, hogy a Magyar Postának a Maléven kívül öt másik légitársasággal van szerződése, ezért nem kellett semmilyen rendkívüli intézkedést hozni a Malév leállása miatt. Volt már példa arra is más esetekben – például nagy havazáskor, sztrájk idején, vulkánkitöréskor –, hogy a Magyar Posta kamionnal juttatta célba a küldeményeket. (MTI)

  • „Tegnap még bíztunk abban, hogy a fejünk felett egyre gyorsabban gyülekező felhők eloszlanak. A Malév összes munkavállalója, köztük a menedzsment is reménykedett, hogy egy magánbefektető segítségével új lapot nyithatunk [...] ma reggel sajnos azonban bekövetkezett az, amitől a legjobban tartottunk, és aminek elkerüléséért mi is és Önök is egytől-egyig – azáltal, hogy munkájukat eddig a pillanatig kitartóan és becsülettel végezték – mindent megtettünk” – ezt írta az ATV birtokába került levél szerint Limburger Lóránt vezérigazgató a cég dolgozóinak. A fájdalmat, „amit most érzünk”, Limburger elmondhatatlannak írta, „sokan szinte gyerekként kerültünk ide” – fogalmazott.

  • A Flightradar24.com értesülései szerint a Malév gépparkjának 19 gépe péntek délután 12:10 és 15:40 között indul az írországi Shannonba, a lízingcég telephelyére. A flighradar24 oldalán a Settings fülön beállíthatók filterek, a MAH-ra keresve követhető nyomon a gépek utolsó útja.

  • A Malév hirtelen leállásának a következő néhány napban kétségtelenül negatív hatása lesz a magyar szállodák forgalmára, több helyen is már lemondták a foglalt szobákat, mondta az Indexnek Kovács István a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára.

    A hatás ugyanakkor szerinte átmeneti, azok közül, akiknek mára volt jegye többen nem fognak már megérkezni, a nagyobb városokból azonban más gépekkel is el lehet jutni Budapestre, a járatok téli időszaban jellemzően egyébként sem telítettek. "Az, aki üzleti útra érkezik, várhatóan nem mond le az utazásról és a turisták nagy része is előbb-utóbb várhatóan megérkezik, így a hatás átmeneti lehet" - tette hozzá.

    Egy friss kép a tranzitból
    Egy friss kép a tranzitból
    Fotó: Szémann Tamás
  • A Légiközlekedési dolgozók Egyesült Szakszervezetének (LESZ) elnöke szerint a Malév vezetése nem tájékoztatta megfelelően sem az utasokat sem dolgozóit a péntek reggeli leállásról. Csorba Attila péntek délben azt mondta: a munkáltató, illetve a cég menedzsmentje semmilyen tájékoztatást nem adott sem a pilóták, sem a szerelők, illetve a légi utaskísérők érdekképviseletének, sem pedig a dolgozóknak arról, hogy péntek reggel leállnak. Hozzátette: a Malév leállása, esetleges megszűnése 25-30 ezer munkavállalót érint. A LESZ vezetője azt mondta, ők is csak a sajtóból értesülnek a Malév-ügy fejleményeiről. (MTI)

  • Ennyi információ jött ki eddig a Malév első, délben kezdődött állománygyűléséről egy forrásunk szerint.

  • Egy malévos munkatárs olvasónk beszámolója szerint lírai tömörségű beszámoló érkezett hozzájuk a Malév délben tartott, központi állománygyűléséről a Lurdy-házból. "Szélnek lettünk eresztve". A ferihegyi reptéren dolgozókat délután kettőkor tájékoztatják a fejleményekről a reptér 1-es hangárjában.

  • "Nemrég voltam kint havat lapátolni, közben megjött a mai posta. Anna lányom is kapott egy levelet. Ennél jobb időpontban nem is kaphatta volna meg az új törzsutaskártyáját, amit eltehet emlékbe :(" - írta olvasónk, László. A mellékelt levél a keltezés szerint január 5-i, így még lehetnek szerencsések, akik február vége felé kapják meg új törzsutaskártyájukat.

  • Noha egészen az elmúlt napokig lehetősége volt a repülőjegyet vásárlóknak, hogy utasbiztosításuk mellé csődbiztosítást is kössenek, a Mabisz Utasbiztosítási Bizottságának elnöke szerint két-három tucat utasnak lehet ilyen biztosítása. Horváth Péter elmondta, a csődbiztosítási lehetőséget a SkyEurope 2009-es csődje után vezették be. Abban az időben volt a legnagyobb érdeklődés a lehetőség iránt, azóta fokozatosan csökkent. Még az elmúlt hetekben sem nőtt az érdeklődés az ilyen biztosítások iránt, a Malévről megjelenő hírek ellenére sem. Azok, akiknek volt ilyen biztosításuk, visszakaphatják a jegy árát, legalábbis azt a részét, amelyet más nem térít meg az utasnak. A kifizetéshez azonban meg kell várni a csődeljárás vagy a felszámolási eljárás megindulását. (MTI)

  • – Nem tudok segíteni, uram – mondja a pultos – , ez a légitársaság nem repül többé. Szállást sem tudunk biztosítani. A Spanair eheti csődjét testközelből élte át a Totalcar újságírója. Van, amikor egy Porsche Panamerát dél-spanyolországi versenypályán tesztelni sem csak felhőtlen mulatság. Bővebben >>>

  • A Malév leállásával a cég áruszállító üzletága is megszűnt – mondta el Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Pénteken 51 járatot töröltek. A Malév áruszállító üzletága 2010-ben 565,4 millió forint nyereséget ért el, az áruszállítási tevékenységet nem külön leányvállalat végzi a Malévnál. (MTI)

  • A Flightradar24.com szerint. A cég járatai eredetileg márciustól érkeztek volna újra Budapestre, ám a légitársaság pénteken bejelentette: négy Boeing-gépét telepíti Ferihegyre.

  • A diszkont légitársaság közölte: két héten belül megnyitja budapesti bázisát, ahonnan 31 útvonalra kínál jegyeket. A Ryanair várja a korábbi Malév dolgozók jelentkezését – mondta Michael Cawley, a cég vezérigazgató-helyettese egy budapesti sajtótájékoztatón. Januárban jelentette be a légitársaság, hogy visszatér Budapestre, akkor öt új útvonalat terveztek. (MTI)