Malév: buktunk 108 milliárdot

2012.02.06. 11:58
Az elmúlt tíz évből kiindulva arra számíthatunk, hogy átlagosan 80 milliárdért nem magyar céggel repülnek majd a külföldiek, a magyarok pedig 28 milliárdért utaznak majd külföldi légitársaságokkal. Az idegenforgalmi nettó bevétel negyedével eshet.

A Malév csődjének a magyar gazdaság fizetési mérlegére gyakorolt hatását vizsgálta gyorselemzésében a Kopint-Tárki. Azzal a feltételezéssel élve, hogy a Malév helyét nagyon gyorsan átveszik a külföldi légitársaságok, a két típusú hatással számoltak. Egyrészt az exportkieséssel, azaz hogy a korábban Malévvel utazó külföldiek már nem náluk vesznek jegyet. Illetve az itt élők külföldi társaságokkal fognak repülni, ami viszont az import oldalon jelenik majd meg.

A kétszeresen negatív hatást összesen éves átlagban mínusz 108 milliárd forintra becsli a kutatóintézet. A kieső exportbevétel az elmúlt tíz év átlagán számolva hozzávetőleg 80 milliárd forint, ez a teljes idegenforgalmi bevétel 8,4 százaléka. A belföldi utasok jegyvásárlása pedig 28 milliárdra tehető, ami 7 százalékkal dobja meg az idegenforgalmi importot.

Ez így azt jelenti, hogy Malév nélkül az idegenforgalmi nettó bevétel átlagosan 25 százalékkal lett volna alacsonyabb az elmúlt években. Arra számíthatunk tehát, hogy az idegenforgalmi mérleg a negyedével azonnal csökkenni fog. A GDP-re gyakorolt negatív hatást 0,3-0,5 százalékpontra teszi az intézet.