A rossz adósoknak üzent az NGM

2012.02.28. 16:29

A Kormány és a Magyar Bankszövetség között 2011. december 15-én kötött megállapodás a 90 napnál hosszabb késedelemmel rendelkező deviza jelzáloghitel adósoknak is segítséget biztosít. A megállapodás szerint azoknak az adósoknak a tartozását, akik 2011. szeptember 30-án a minimálbér összegét elérő, és 90 napot meghaladó késedelemben voltak, a pénzintézetek forintra váltják, és a tartozás 25 százalékát elengedik.

A tartozás átváltásának és elengedésének szabályait tartalmazó jogszabály előkészítése folyamatban van. A Kormány a szabályozás részletes tartalmáról egyeztetést folytat az érintett szakmai és civil szervezetekkel. Ezen jogszabály-előkészítő munka lezárását követően, várhatóan március elején a jogszabályjavaslat benyújtásra kerül az Országgyűlés részére.

A Kormány a jogszabály-javaslatban olyan eljárásrend kialakítására tesz javaslatot, amely a hiteladósok és a pénzügyi intézmények számára is kellő időt és lehetőséget biztosít a részvételre, a jogosultság igazolására, illetve a megvalósításra. Ennek megfelelően május 15-ig lesz lehetősége az érintetteknek a programba való jelentkezésre. Az eljárás a devizaadósok számára költségmentes lesz.

Korábban megírtuk: a kormány és a Bankszövetség közötti decemberi egyezség értelmében a minimálbér összegét elérő (ez tavaly 78 ezer forint volt), és 90 napot meghaladó késedelembe esett deviza jelzáloghitel-adósok tartozását forintra váltják, és a tartozás negyedét elengedik. (A bankok az elengedett tartozás 30 százalékát az idén esedékes banki különadóból levonhatják.)

A tartozáselengedés csak annak jár, aki március 15-ig igazolja, hogy önhibáján kívül nem tudott rendesen törleszteni. Aki erről a határidőről lemarad, az ugyan május 15-ig kérheti a hitele forintosítását, ez azonban a jelentős árfolyamveszteség és a nagyon magas forintkamatok miatt (hangsúlyozzuk, tartozáselengedés nélkül) nem éri meg. A forintosításnak az is a feltétele, hogy a kedvezményezett lakása a hitelfelvételkor nem érhetett többet 20 millió forintnál.