A rossz adósok forintra válthatják a devizahitelt

2012.02.20. 11:20
Újabb határidő közeleg a devizahiteleseknek. Most azok kell figyeljenek, akik tavaly szeptemberig 90 napnál nagyobb késésben voltak a törlesztéssel. Ők most forinthitellel válthatják ki devizahitelüket. Aki március közepéig igazolja, hogy önhibáján kívül csúszott el a fizetéssel, annak tartozása negyedét is elengedik. Az új forinthitelekre a gyerekesek állami kamattámogatást kapnak.

A kormány és a Bankszövetség közötti decemberi egyezség értelmében a 2011. szeptember 30-án a minimálbér összegét elérő (ez akkor 78 ezer forint volt), és 90 napot meghaladó késedelembe esett deviza jelzáloghitel-adósok tartozását forintra váltják, és a tartozás negyedét elengedik. (A bankok az elengedett tartozás 30 százalékát az idén esedékes banki különadóból levonhatják.)

A tartozáselengedés csak annak jár, aki március 15-ig igazolja, hogy önhibáján kívül nem tudott rendesen törleszteni. Aki erről a határidőről lemarad, az ugyan május 15-ig kérheti a hitele forintosítását, ez azonban a jelentős árfolyamveszteség és a nagyon magas forintkamatok miatt (hangsúlyozzuk, tartozáselengedés nélkül) nem éri meg. A forintosításnak az is a feltétele, hogy a kedvezményezett lakása a hitelfelvételkor nem érhetett többet 20 millió forintnál.

A devizáról forintra váltás a jegybank március 15. és április 15. közötti devizaárfolyamainak átlagán történik. Az új forinthitelhez állami kamattámogatás jár. Ez 5 évre szól, mértéke az első évben az állampapír-referenciahozam 50 százaléka, a második évben 45, a harmadik évben 40, a negyedikben 35, az ötödikben pedig 30 százaléka. A kamattámogatásnak is van forgalmi értékhez kötött feltétele, ez fővárosi ingatlanok esetén 20 millió forint, vidéken 15 millió, és csak az kaphatja meg, aki legalább egy kiskorú gyereket nevel.

A lényegében minden devizahitelest valamilyen eszközzel kisegítő, a bankok több százmilliárd forintos áldozatvállalását ígérő decemberi egyezség (amit a bankok és a kormány egyfajta „békekötéseként” lehetett értelmezni) a szabályok miatt annak a mintegy 150 ezer embernek ajánlja a legmacerásabban elérhető (ámde bőkezű, kiszámítható részleteket eredményező) támogatást, akiknek erre a legnagyobb szükségük lenne.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvénybe rejtették

A jó adósokon segítő árfolyamrögzítés és végtörlesztés mellett a kabinet a 90 napon túl lejárt tartozást görgető hitelesek kisegítéséről is megállapodott a Bankszövetséggel decemberben.

A részleges tartozásleírással és a kamatkedvezménnyel együtt az adósok törlesztője nagyjából a hitelfelvételkor vállalt szintre csökkenhet – értékelték a formálódó mentőcsomagot novemberben megkérdezett forrásaink –, ráadásul a legrosszabb adósok is megszabadulhatnának az árfolyamkockázattól.

A tervekből december végén lett törvény, csak nagyon elsikkadt. Egyrészt mindenki a végtörlesztés januári hajrájára és az új árfolyamrögzítés szabályaira figyelt, másfelől a kormány sem kommunikálta a jogszabály elfogadását. Sőt, a jogszabálymódosítást a tavaly december 31-én megjelent közlönyben hirdették ki, a 2011. évi víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény 92. paragrafusaként.