Matolcsy a bankokat terhelné az új adóval

2012.05.08. 18:48

Kedd délután közleményt adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely arra utal, hogy Orbán Viktor kormányfőhöz hasonlóan Matolcsy György is a bankokat terhelné a januártól bevezetni tervezett, korábban csekkadóként elhíresült tranzakciós adóval. A második Széll Kálmán terv és a konvergenciaprogram szerint a legtöbb pénzügyi műveletre kivetnék az 1 ezrelékes adót – és korábban úgy tűnt, hogy azt az ügyfelek fizetnék (például átutalások, kártyás pénzfelvételek vagy csekkbefizetések alkalmával).

Orbán Viktor miniszterelnök múlt szerdán, a Fidesz-KDNP frakciószövetség ülése után beszélt először arról: A tranzakciós adót a pénzintézetek fizetik majd, de hogy átháríthatják-e azt a fogyasztókra, az majd a későbbi jogszabályokból derül ki. Megjegyezte, hogy szerinte a bankadónál ezt az áthárítást sikerült elkerülni.

Most az NGM közleménye is arra utal, hogy valószínűleg nem az ügyfeleket, hanem a bankokat sújtaná az új adó. Azt írták: „a Nemzetgazdasági Minisztérium egyeztet a Bankszövetséggel arról, hogy hogyan lehetne a gazdaságpolitikai célokhoz jobban illeszkedő olyan adószerkezetet kialakítani, amellyel a pénzügyi intézmények is megfelelő részt vállalnak a közterhekből”. Emellett megerősítik, hogy a különadók januárban megszűnnek, illetve a bankadó maximum az idei fele lesz.

Tranzakciós adóból a Széll-terv nagyvonalúan 130-228 milliárd forint bevételt vár. A terv szerint az adó maximuma tranzakciónként 30 000 forint lenne.