Valójában 322 milliárd lesz a csekkadó

2012.06.21. 17:55 Módosítva: 2012.06.21. 17:56

A költségvetési törvényjavaslat a tranzakciós adóból jövőre 283 milliárd forintos bevétellel számol, az összeg azonban 2014-től 322 milliárdra nő – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön. A különbség abból adódik, hogy a közteher 2013. január elsején lép életbe, így a januári tétel februárban érkezik meg az államkincstárba – 2013-ban tehát egyhavi tétellel kevesebb lesz a bevétel.

Mindez azt jelenti, hogy a kormány még a korábban mondottnál is sokkal magasabb bevételt vár a banki pénzforgalmat – és így közvetve várhatóan a banki ügyfeleket is – terhelő adóból. A Széll-terv 2.0-ban eredetileg 130-228 milliárd forintos összeg szerepelt. Orbán Viktor miniszeterelnök ráadásul múlt kedden Bécsben még a „brutális” bankadó kivezetéséről beszélt.

Ehhez képest a költségvetés múlt csütörtöki bemutatásakor már kiderült: a bankadó fele mégis megmarad, ahogy tervezték, míg a tranzakciós adó 283 milliárd forint lesz. Sőt, Matolcsy György arról is beszélt, hogy a parlament elé beterjesztett törvényjavaslat alapján 300-400 milliárd forint folyhatna be felső korlát nélkül ebből az adónemből.

A bankszövetség a tervezett 280 milliárdos adóról azt mondta: ez a mérték tovább rontaná az ország versenyképességét. A bankok arra is figyelmeztettek: csökkentené a kilábalási esélyeket, hozzájárulna a feketegazdaság térnyeréséhez, és nem utolsósorban jelentősen megnövelné a pénzügyi tranzakciók külföldre áramlásának esélyét. Ez utóbbit aztán Varga Mihály IMF-ügyi miiszter is reális veszélynek nevezte.  • Tippek
  • Bankszámla