De hová tűnt a Mercedes-gyár?

2012.07.13. 09:20 Módosítva: 2012.07.13. 09:22
Éves összevetésben 0,4 százalékkal visszaesett az ipar májusban, derül ki a KSH adatközléséből; a munkanaphatással korrigált érték is csak 1,9 százalékos növekedést mutat. Havi szinten látványosabb, 3,2 százalékos növekedés látható, de a termelés trendje a Daimler kecskeméti gyárának beindulása ellenére stagnálást mutat.

Májusban 0,4 százalékkal mérséklődött az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanaphatástól megtisztított index 1,9 százalékos növekedést mutat.  Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 3,2 százalékos növekedést mutat. Az év első öt hónapjában 0,7 százalékkal elmaradt a termelés az előző év azonos időszakáétól.

A részletes adatokból kiderül: a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, valamint az üzemanyagok iránti kereslet csökkenése lefelé húzta a mutatót. A járműgyártás és az élelmiszeripar növekedése viszont felfelé indult el, de előbbiek visszaesését nem tudta ellensúlyozni.

A Portfolio.hu megjegyzi: az iparban a Mercedes-hatást keresi mindenki, hogy volt-e az autóiparban felfutás. Áprilisban ez némi meglepetésre még nem látszott a számokon, ám ebből a szempontból a májusi számok sem annyira meggyőzők. A KSH közlése szerint a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben termelésbővülés történt, a jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás volumene 9,1 százalékkal magasabb volt, mint 2011 azonos időszakában.

Az iparág szakágazatai közül a legjobb teljesítményt több mint 18 százalékos növekedéssel a közúti gépjármű gyártása nyújtotta. Ez látszólag kedvező, ám a járműgyártás ágazatban eddig is 10 százalék körüli volumenindexeket láthattunk, vagyis nem látszik igazából megugrás.

Az NGM szerint viszont igen, a minisztérium közleménye pozitív fordulatról beszél annak kapcsán, hogy a kiigazítatlan adatok szerint mért visszaesés csökkent, és hogy a feldolgozóiparon belül hét alágban volt tapasztalható termelésbővülés.

Májusban az ipar termékek exportvolumene 1,7 százalékkal nőtt, a belföldi eladások 3,3 százalékkal csökkentek éves összevetésben.

Az ipari kivitel 2012 májusában az előző havi csökkenéssel szemben1,7 százalékkal emelkedett, amely a járműgyártási export 11,6 százalékos növekedésének, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termékgyártás kivitel 4,8 százalékos csökkenésének eredményeként alakult ki. A belföldi eladások 3,3 százalékkal csökkentek 2012 májusában az egy évvel ezelőtti szinthez képest, a feldolgozóipar hazai értékesítése azonban 0,3 százalékos forgalomnövekedést mutatott a vizsgált hónapban. Kedvező azonban, hogy az összes rendelésállomány 24,6 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti bázishoz képest.

Vegyes a kép

Az élelmiszeripar, és azon belül a húsfeldolgozás felfelé húzta az ipari termelést, vélhetően például a Gallicoop pulykafeldolgozó és a Master Good által korábban bejelentett kapacitásbővítésnek köszönhetően - emelte ki Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-nek. A híradástechnikai berendezések gyártása azonban ismét visszaesett, így összességében vegyes képet mutat a termelés - mondta.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint idén eltűnt a növekedés a magyar iparból, és a májusi adatok alapján is stagnálás közeli állapotban van, bár a kiigazított számok emelkedést mutatnak.

Ő is ellentmondásosnak nevezte a feldolgozóipari folyamatokat: a termelés körülbelül ötödét kitevő járműgyártásban az év egészében kitarthat a növekedés, míg a hasonló részarányt képviselő elektronikai termékek gyártásában tovább folytatódhat a termelés visszaesése, amely tavaly április-május óta tart. Hozzáfűzte, hogy épp emiatt az alacsony bázisadatok lassan segítenek abban, hogy ne legyen nagy csökkenés. Török Zoltán szerint összességében továbbra is fennmarad ez a kettősség: a járműgyártás kibocsátása nő, az elektronikai termékeké pedig csökken.

Hangsúlyozta: az élelmiszeripar bővülése főképpen a forint gyengülésének köszönhető, amely - az import megdrágulása miatt - versenyhelyzetbe hozta a magyar termelőket a hazai piacon, és mivel álláspontja szerint nem lesz forinterősödés az év második felében, ez a hatás kitarthat év végéig.