Gyöngyi
4 °C
14 °C

Bányászokat keres a Vértesi Erőmű

2012.07.21. 09:46

Munkaerő- kölcsönzéssel havi átlagban 173 bányászt foglalkoztatna a Vértesi Erőmű Zrt., a kölcsönzésre kétfordulós, tárgyalásos eljárást írt ki, amely a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A listán aknászok, vájárok, és a bányászszakma egyéb szereplői találhatók meg, akiket a Márkushegyi bányában foglalkoztatnának. Ajánlatot az a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég tehet, amely az utolsó három évben fel tud mutatni legalább egy, magas kockázatú szabályozott iparág területére szóló, befejezett munkaerő-kölcsönzési szerződést mint referenciát. A szerződésnek legalább havi 60 főre és 6 millió forint ellenértékre kellett szólnia. A tenderre augusztus 3-ig lehet jelentkezni. A második fordulóba jutott jelentkezőket augusztus 14-ig értesíti az ajánlatkérő.

Mindeddig az erőmű bezárása ellen szóló legfőbb érv az volt, hogy ha gazdasági haszna már nem is igen van, legalább munkát ad azoknak a bányászoknak, akik évtizedek óta ott dolgoznak, többe kerülne a gazdaságnak a tömeges elbocsátás, mint tovább működtetni az erőművet. Bár már ez utóbbit sem igazolják tanulmányok, még érdekesebb, hogy most ennyi új munkaerőt keresnek.

Az állami tulajdonú Vértesi Erőmű a több százmilliós környezetvédelmi bírsággal együtt már a kilencvenes években veszteséget termelt, bezárni viszont egyik politikai erő sem merte, az elbocsátások miatt. A gyengén felszerelt, elavult erőmű így az elmúlt évtizedben állami támogatással működött. A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) számításai szerint az elmúlt tíz évben több mint tizenegy és fél millió forintot fordított az állam minden egyes munkahely megmentésére.