Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

280 forintos euróval riogat Varga Mihály

2005.11.10. 16:03
Ha az államháztartás tovább ontja a rossz híreket, az csődök sorozatát jelentheti - mondta el Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a Fidesz alelnöke a Figyelőnek adott interjúban. A politikus szerint azért hordoz magában veszélyeket a forintárfolyam ingadozása, mert jelentős a devizaadósság aránya.
Számos vállalat és magánszemély mehet tönkre Magyarországon - kongatja meg a vészharangot Varga Mihály a Figyelőnek adott interjújában. Mint fogalmaz: "ha beszakad az árfolyam, és teszem fel 280 forintos eurónk lesz, akkor számos vállalat és magánszemély tönkremegy Magyarországon".

Pengeél, pótköltségvetés

Varga Mihály úgy érzi, a mostani makrogazdasági körülmények között, a felduzzadt ikerdeficit miatt az ország "pengeélen táncol". A helyzetet tovább súlyosbíthatja a befektetők lélektana. Ők ugyanis olyanok, mint a mint a verebek: "egyikük felszáll, a többi pedig követi". Ebben a helyzetben szerinte nekünk nem marad más, mint az, hogy nézhetjük, "hogyan fordul el a tőke Magyarországtól".

A politikus arra számít, hogy jövő tavasszal pótköltségvetést kell készíteni, mert a hiány a bruttó hazai termék (GDP) legalább hat százaléka lesz. Az Eurostat-egyeztetést követően a hivatalos kormányzati prognózis (a korábbi 2,9 százalék után) 4,7 százalék. Azt ugyanakkor túlzásnak tartja, hogy egyes elemzők 8-12 százalékos hiányról beszélnek. Ennek ellenére szkeptikus a korai euróbevezetéssek kapcsolatban: "ma egyre kisebb esélye látszik annak, hogy 2010-en Magyarországon euró lesz, a 2006-os költségvetés biztos nem ennek érdekében készült".

A jelenlegi kormányt elsősorban a versenyképesség fokozásának elmulasztása miatt kritizálta. Szerinte 2002 óta a gazdaságpolitikában semmilyen olyan intézkedés nem történt, ami javítaná a versenyképességet és munkahelyeket teremtene.

Társasági adó: kkv-knak 8 százalék

A korábbi pénzügyminiszter közölte, év végére vagy jövő év elejére készül el a párt végleges választási programja. A párt gazdaságpolitikájában kiemelt helyen szerepelnek a kis- és középvállalkozások. Ennek jegyében várhatóan átfogó adócsökkentést kezdeményeznek a kkv-k számára. A kisvállalkozásoknál 100 millió forintos éves árbevételig 16 helyett 8 százalékos lehet a társasági adókulcs. Ezt a javaslatot az idei év elején már beterjesztették, ezért nem lehet majd azt mondani a választások előtt, hogy az ötlet csak kampánycélokat szolgál.

Az ígéretek valóra váltását meg kell azonban előznie egy leltárkészítésnek, mondta Varga, az akkorra kialakuló helyzet, és az örökség függvénye lesz az is, hogy a Fidesz - egy esetleges kormányváltás után - mit tud megvalósítani programjából. Számba kell venni, "milyen kötelezettségvállalásokat örököltünk, az állami garanciák mire terjednek ki, a PPP-programoknál milyen feltételekkel kötöttek szerződéseket".

Még kevesebbet a bürokráciára

A Fidesznek a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatai mintegy 156 milliárd forintos többletkiadást jelentenek - az egészségügyi, oktatási és önkormányzati kiadásokat növelnék -, ám Varga szerint ennek megvannak a forrásai is. Varga ugyanakkor sürgetné az az önkormányzati rendszer nagy átalakítását, és esélyt is lát arra, hogy ez a parlamenti választások után megtörténjen.

A párt az állami bürokráciától és a kommunikációs kiadásoktól venne el pénzt, utóbbi érdekében a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) keretét faragná le. Ezekből 86 milliárd forint jönne össze, mondta Varga, szerint az átcsoportosítás másik része "egyszerű kamatmegtakarítás lenne". A volt pénzügyminiszter szerint ugyanis "ha nem üt be krach" 2006-ban, akár folytatódhat is a kamatcsökkentés.