Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A MÁV beperli a Friderikuszt

2005.08.17. 17:03
A MÁV Rt. tiltakozását fejezi ki, hogy a Szólás szabadsága című augusztus 7-i és 14-i, a motorvonattenderről szóló műsoraiban Friderikusz Sándor nélkülözte a Médiatörvényben megfogalmazott és a közszolgálati televíziótól joggal elvárható objektív tájékoztatást és elfogulatlan tényfeltárást.

"A közszolgálati televízió Szólás szabadsága"című augusztus 7-i és 14-i, motorvonattenderről szóló műsorai a MÁV Rt. álláspontja szerint alapot adtak a vasúttársaság hitelrontására, döntése helyességének megkérdőjelezésére" - indokolja a vasúttársaság, hogy bírósághoz fordul. (A cég vezetői vélhetően arra gondolnak, hogy a műsorok a társaság hitelének rontására voltak alkalmasak - a szerk.) "Az adófizetők pénzéből működtetett közszolgálati televízió Szólás szabadsága című augusztus 7-i és 14-i, a motorvonattenderről szóló műsoraiban Friderikusz Sándor nélkülözte a médiatörvényben megfogalmazott és a közszolgálati televíziótól más esetekben megszokott, és joggal elvárható objektív tájékoztatást és elfogulatlan tényfeltárást" - tartalmazza az adófizetők pénzéből fönntartott MÁV szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

A vasút közleménye így folytatódik:

Az augusztus 7-i műsor beharangozója, felkonferálása és témavezetése a műsorvezető által felállított prekoncepcióra épült, a valós tények kifejtésére nem biztosított megfelelő lehetőséget, feltűnően egyoldalúan a versenyben vesztes fél érvrendszerének megfelelően támadta a MÁV Rt. megalapozott döntését, mely így alkalmassá válhatott a nézők megtévesztésére, illetve hamis következtetések levonására.

Egy közszolgálati televízió műsorvezetője a lakosság széles körét foglalkoztató társadalmi kérdésben egyoldalúan nem foglalhat állást, így a motorvonat tender előzményeit, az eljárást és a döntést sem mutathatja be egy nézőpontból, kizárólag a vesztes szempontjait előtérbe helyezve.

A műsorvezető nem teremtett lehetőséget annak a tender eredményességét bizonyító tényállításnak a részletes kifejtésére sem, miszerint a MÁV Rt. az ártárgyalások lefolytatása során az állam, ezáltal az adófizetők 40 milliárd forintos megtakarítással juthatnak korszerű villamos motorvonatokhoz. Ugyanakkor az sem hangozhatott el, hogy a MÁV Rt. a lefolytatott ártárgyalásokat követően az összességében 13 milliárd forinttal olcsóbb ajánlatot benyújtó pályázó mellett döntött.

Az augusztus 14-i adásban a megszokott műsorvezetői szerepkörtől eltérően Friderikusz Sándor a meghívott riportalany helyett vont le, előítéletektől sem mentes konklúziót.

A szólásszabadság, a kiegyensúlyozott, pártatlan és objektív tájékoztatás védelmében, valamint saját jó hírnevének megóvása érdekében ezért a MÁV Rt. bírósághoz fordul - fejeződik be a MÁV kommunikációs igazgatóságának közleménye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!