Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A MÁV beperli a Friderikuszt

2005.08.17. 17:03
A MÁV Rt. tiltakozását fejezi ki, hogy a Szólás szabadsága című augusztus 7-i és 14-i, a motorvonattenderről szóló műsoraiban Friderikusz Sándor nélkülözte a Médiatörvényben megfogalmazott és a közszolgálati televíziótól joggal elvárható objektív tájékoztatást és elfogulatlan tényfeltárást.

"A közszolgálati televízió Szólás szabadsága"című augusztus 7-i és 14-i, motorvonattenderről szóló műsorai a MÁV Rt. álláspontja szerint alapot adtak a vasúttársaság hitelrontására, döntése helyességének megkérdőjelezésére" - indokolja a vasúttársaság, hogy bírósághoz fordul. (A cég vezetői vélhetően arra gondolnak, hogy a műsorok a társaság hitelének rontására voltak alkalmasak - a szerk.) "Az adófizetők pénzéből működtetett közszolgálati televízió Szólás szabadsága című augusztus 7-i és 14-i, a motorvonattenderről szóló műsoraiban Friderikusz Sándor nélkülözte a médiatörvényben megfogalmazott és a közszolgálati televíziótól más esetekben megszokott, és joggal elvárható objektív tájékoztatást és elfogulatlan tényfeltárást" - tartalmazza az adófizetők pénzéből fönntartott MÁV szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

A vasút közleménye így folytatódik:

Az augusztus 7-i műsor beharangozója, felkonferálása és témavezetése a műsorvezető által felállított prekoncepcióra épült, a valós tények kifejtésére nem biztosított megfelelő lehetőséget, feltűnően egyoldalúan a versenyben vesztes fél érvrendszerének megfelelően támadta a MÁV Rt. megalapozott döntését, mely így alkalmassá válhatott a nézők megtévesztésére, illetve hamis következtetések levonására.

Egy közszolgálati televízió műsorvezetője a lakosság széles körét foglalkoztató társadalmi kérdésben egyoldalúan nem foglalhat állást, így a motorvonat tender előzményeit, az eljárást és a döntést sem mutathatja be egy nézőpontból, kizárólag a vesztes szempontjait előtérbe helyezve.

A műsorvezető nem teremtett lehetőséget annak a tender eredményességét bizonyító tényállításnak a részletes kifejtésére sem, miszerint a MÁV Rt. az ártárgyalások lefolytatása során az állam, ezáltal az adófizetők 40 milliárd forintos megtakarítással juthatnak korszerű villamos motorvonatokhoz. Ugyanakkor az sem hangozhatott el, hogy a MÁV Rt. a lefolytatott ártárgyalásokat követően az összességében 13 milliárd forinttal olcsóbb ajánlatot benyújtó pályázó mellett döntött.

Az augusztus 14-i adásban a megszokott műsorvezetői szerepkörtől eltérően Friderikusz Sándor a meghívott riportalany helyett vont le, előítéletektől sem mentes konklúziót.

A szólásszabadság, a kiegyensúlyozott, pártatlan és objektív tájékoztatás védelmében, valamint saját jó hírnevének megóvása érdekében ezért a MÁV Rt. bírósághoz fordul - fejeződik be a MÁV kommunikációs igazgatóságának közleménye.