Hatalmas öngól lenne az adóamnesztia

2008.08.28. 12:06
Teljesen eklektikus, koncepciótlan Gyurcsány Ferenc kormányfő legújabb, fokozatosan kibontott adócsomagja - mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az adóamnesztia újra felbukkant és jelenleg is futó ötlete. Ha a mentesség a most futó elképzelések szerint valósulna meg, a jelenleg makulátlan cégeknek is megérné adócsalónak mondaniuk magukat, hogy néhány évig kevesebbet kelljen fizetniük. Így nemhogy plusz bevétele nem lenne a költségvetésnek, hanem buknak a büdzsé, nem is beszélve a lépés demoralizáló hatásáról.

A kedd este lapunkban közölt, a Népszabadság fizetett mellékleteként szerdán hivatalosan megjelentetett adócsomag egy félmondattal utalt csak arra, hogy a kormány komolyan megfontolja, hogy az adóamnesztia eszközéhez nyúl. Szerdán aztán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tovább bontotta a pakkot (több korrekciót, közte négyfajta adóemelést jelentve be), és már körvonalazta, hogyan is nézne ki az általa szívesen látott amnesztia.

A még nem eldöntött, de a kormányfő által felettébb favorizált ötlet alapján úgy működne az adóamnesztia, hogy elengednék a korábban elcsalt adó megfizetését - no meg az adócsalásért elvileg járó büntetéseket - azoknak a cégeknek, akik vállalják, hogy ezentúl betartják a törvényeket, bejelentik az alkalmazottaikat, a teljes bért legálisan fizetik, rendesen adnak számlákat. További engedményt is tesznek az adócsaló vállalkozásoknak, mivel nem azonnal kell a normál adótörvényeket betartaniuk, lehetővé teszik számukra, hogy fokozatosan térjenek rá a teljesen legális működésre.

Az adócsalást legitimálja

Több erős kétely is felvethető ezzel az ötlettel szemben lapunk meglátása szerint. Egyrészt az, hogy a lépés legitimálja az adócsalást, az eddigi csalókat nemhogy büntetés nem sújtaná, de még a bevallani és befizetni "elfelejtett" adókat és járulékokat sem hajtják be rajtuk. Miközben a csalók ezzel igazolva láthatnák korábbi ténykedésüket, az adót eddig is lelkiismeretesen fizetőket semmivel sem jutalmazná a kormány.

Másrészt, ez a sokadik megbocsátás lenne a sorban az adócsalókkal szemben. Legutóbb két éve volt egy széles körre kiterjedő amnesztia: aki 2006 augusztusától év végéig bevallotta a korábban bevallani elmulasztott adót, járulékot, illetéket, az önellenőrzési és késedelmi pótlékmentesen, ráadásul részletekben fizethette meg (és fizetheti meg) az így bevallott közterhet. (Ezzel sokan éltek, a 30 milliárd forintot is meghaladja az így a büdzsébe befolyó összeg.)

Ám 2007 elején is volt egy kisebb megbocsátás, 2007 tavaszáig kedvezményes, 10 százalékos osztalékadóval lényegében "kitakaríthatták" házipénztárukat a vállalkozások. Sőt, az eva, az egyszerűsített vállalkozási adó bevezetésekor ugyancsak lehetőséget kínált a jogalkotó a házipénztárakban (jellemzően papíron) felhalmozott összegek kifehérítésére.

Rossz üzenet, nagyon rossz

Ilyen előzmények után végképp nehéz lesz elhitetni az adófizetőkkel, vagy az adófizetésen egyáltalán elgondolkodókkal, hogy a most beharangozott adóamnesztia lesz az utolsó és ezentúl soha, de soha nem fog az állam engedményt tenni az adócsalóknak. Többen pedig ebből kiindulva továbbra is vígan megkerülik az adótörvényeket (márcsak azért is, mert a felvázolt adócsomag az eddigi terhelést alig valamivel enyhíti, nem motivál a közteherfizetésre), sőt, azok is elgondolkodhatnak a törvények be nem tartásán, akik eddig eleget tettek adófizetési kötelezettségüknek.

Adóamnesztia, másik változat

Gyurcsány az adóamnesztia még egy formáját megemlítette. Fut még az az ötlet, hogy a külföldön tartott pénzek hazahozatalát könnyítenék meg, bár a kormányfő elmondta, ezzel kapcsolatban továbbra is vannak viták idehaza, és vegyesek a nemzetközi tapasztalatok is. Emlékeztetőül: ugyanez a kormány 2006 nyarán már beharangozta ezt a lépést, ám több aggály miatt elsikkadt a most újra életre kelt terv.

De nemcsak ezért ássa alá a legújabb Gyurcsány-pakk alapkövét, a fehéredésből várt pluszbevételeket az adóamnesztia. Még a jelenleg az adótörvényeket makulátlanul betartó cégeknek is megéri majd azt mondani az APEH-nek, hogy korábban csaltak a közterhekkel és csak néhány év múlva fognak rendesen fizetni, hiszen így addig fokozatosan fizethetik meg az adókat és járulékokat. Így pedig nemhogy nem várható pluszbevétel az adóamnesztia ezen formájától, hanem egyenesen durva költségvetési bevételelmaradással járna.