16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Kamerun 0
Brazília 0

Bizonytalan az adócsökkentés

2008.07.30. 07:02
A jövő évi adócsökkentés irányának csak néhány elemében körvonalazódik egyetértés az MSZP-n belül - tudta meg a Világgazdaság.

Ezek között első helyen szerepel a nemrég bevezetett négyszázalékos különadó két esztendő alatti kivezetése. A másodikon pedig az egy-két év alatt elérendő ötszázalékos általános tb-járulék-csökkentés, amivel elvetették a korábban meghirdetett célzott csökkentést. Szóba került a Start Plusz kártya bevezetése, amely a hátrányos helyzetű kistérségekben jelentene járulékmentességet meghatározott ideig azon foglalkoztatóknak, akik munkanélkülieknek biztosítanak álláslehetőséget.

E lépések forrása azonban még kétséges, hiszen az MSZP továbbra sem mozdult el a holtpontról, vagyis az adó- és járulékcsökkentés fejében nem akar megsérteni egyetlen újabb társadalmi csoportot sem. Ezért első körben elvetették az áfaemelés lehetőségét is. A Világgazdaság értesülései szerint ezek az eredményei a miniszterelnök és a szocialista frakció vezetése közötti múlt héti egyeztetéseknek. Az MSZP-frakció legközelebb augusztus 26-án tárgyal az adócsomagról, addig készülnek az újabb verziók.

A lap úgy tudja, Gyurcsány Ferenc radikálisabb változásokat szorgalmazott volna, Veres János pénzügyminiszter pedig a megbeszéléseken többször is egy "étlapot" vázol fel, amely akár 1000 milliárdos adócsökkentést is eredményezhet, ám cserébe kedvezményeket kell megszüntetni, vagy az áfát emelni. Az MSZP-ben egy esetleges adócsökkentés forrásaként egyelőre 50 milliárd forinttal számolnak biztosan, ez a gazdaság fehéredéséből származna.

A tárcák kiadásainak lefaragása a Pénzügyminisztériummal folytatandó egyéni alkuk végeredménye lesz, e tárgyalások a napokban kezdődtek el. Ebből számítások szerint 50-100 milliárd forint is összejöhet, ám az adócsökkentés további forrását átrendezéssel kell megtalálni. Mindezek mellett a szocialisták a tehermérséklést mint témát is igyekeznének politikájuk középpontjából kivenni azzal, hogy a kormányzati sikert ne az adó-, hanem más ügyekhez kössék.

Ezeket felismerve a miniszterelnök a legutóbbi megbeszélésen információink szerint hat-hét pontos vállalkozásfejlesztési programot vázol fel, amelyben a szokásos elemek szerepelnek: a kkv-k piacra jutásának támogatása, az uniós pályázatok gyorsítása, az eljárási szabályok egyszerűsítése. A lap úgy tudja, a találkozókon - amelyeken részt vett Bajnai Gordon és Draskovics Tibor is - az SZDSZ-szel való tárgyalások érdemben nem merültek fel.  • Hírek
  • Hírek