Benedek
-5 °C
5 °C

Félsiker az áfacsökkentés

2006.04.18. 10:12
A Gyurcsány-kormány által tavaly meghirdetett ötéves adócsomag legfontosabb eleme kétségkívül az áfacsökkentés volt. A bevezetése óta 25 százalékos felső áfakulcs január - az üzemanyagok esetében tavaly október - 1-je óta 20 százalékos. A kabinet akkori várakozásai szerint a kisebb áfa felgyorsítja az infláció csökkenését, és a mérséklődő árak miatt élénkíti a belföldi kiskereskedelmi forgalmat. Az eredmény eddig felemás.
Nem lett jelentősen kisebb a forgalom Párkányban, mint volt tavaly májusban. Bár a megszokottnál később beköszöntő tavasz miatt a mostanra megújult főtéren, a Hlavnán nem találkozunk a szombaton délelőttönként megszokott tömeggel, a parkolókban most is szinte csak magyar rendszámú autókat látunk. A boltokban és az éttermekben jószerével csak magyar szót hallani, a mókás tárgyak boltjában az északi szomszédunkban most divatos, humorosnak szánt szöveggel ellátott több tucatnyi fatáblából csak két szlovák nyelvűt találunk.

A közelből megéri átjárni vásárolni

Fagylaltos, vendéglős, újságárus és a trafikos egyaránt beszél magyarul. A könyvesbolt kirakatában Balázs Pali, McHawer és a Tekknő, Ghymes, Molnár Ferenc Caramel és az Ámokfutók hanghordozói keverednek eklektikus összevisszaságban. Arról, hogy a bevásárlóturisták jelentik a város idegenforgalmának jelentős részét, jól árulkodik, hogy szombat délután, miután bezártak a boltok, jelentősen megcsappan a forgalom a Hlavnán.

"Van, amit Magyarba' akciósan olcsóbban meg lehet venni a Media Marktban vagy az Electro Pontban, de a közelben élők inkább átjönnek, mert a legtöbb dolgot általában kedvezőbb áron megkapják itt" - mondja a főtér egyik műszaki boltosa. Kerámialapos villanytűzhely már 65 ezer forinttól kapható (7,2 forint/koronás árfolyammal számolva, ennyiért kaptunk a tavalyi tesztünkön nyertes pénzváltónál), az élelmiszerboltokban szinte mindent olcsóbban vehetünk meg, mint a hazaiban, bár nagy távolságról azért már nem érdemes útra kelni, hogy bevásároljunk. Tankolni viszont már nem érdemes, 280 forint alatt alig lehet egy liter 95-öst venni.

A hazai boltok vegyes eredményt értek el

A hazai kiskereskedelmi forgalom eközben januárban tovább gyorsult (a februári adatokat április 21-én teszik közzé), az egy évvel korábbit 6,7 százalékkal haladta meg (2005-ben 5,6 százalék volt a kiskereskedelmi forgalom éves növekedése, de decemberben csak 4,9 százalékot mért a KSH). Igaz, az idei januári jó teljesítményhez hozzájárult az alacsony bázis: egy évvel korábban csak 3,2 százalékos volt a bővülés.

Az egyes tevékenységek (forgalmazott árucikkek) szerinti csoportosítás sem arra utal, hogy a kisebb áfa hozta lázba a vevőket. Az áfacsökkentés által alig érintett élelmiszerek forgalma ugyanis nagyobb mértékben (7,5 százalékkal) nőtt, mint a nem élelmiszereké (5,9 százalék). Ez utóbbin belül ráadásul tovább rontja az eredményeket az iparcikkek forgalmának 5 százalékos növekedése, igaz, a bútorok és háztartási cikkek iránti kereslet 8,3 százalékkal nőtt a KSH adatai szerint.

Optimista áfatervek a büdzsében?

A tavaly tavasszal, az ötéves adócsomag részeként bejelentett áfacsökkentéstől a magyar kormány egyebek mellett azt várta, hogy hozzájárul a határ menti bevásárlóturizmus, a magánimport csökkenéséhez, mert az alacsonyabb itthoni árak miatt többen vásárolnak majd belföldi kereskedőknél. A Pénzügyminisztérium úgy számolt, hogy az áfa csökkentése 166 milliárd forintba, a teljes adócsökkentési csomag 300 milliárdba kerül az idén, de a növekvő forgalom miatti úgynevezett pótlólagos adóbevételek ezt 106 milliárddal 194 milliárd forintra korrigálják.

A várható csökkenés ellenére az idei költségvetésben a tavalyinál mégis 6 milliárd forinttal több áfabevétel szerepel: a tavaly teljesült 1785,3 milliárd forint után 1791 milliárd. Az első két hónapban ehhez képest nagyjából 1 milliárd forinttal kevesebb lett az áfabevétel (377 helyett 376,1 milliárd), ám a márciusi rekordhiány egyik lehetséges magyarázatát a Portfolio.hu elemzői a bevételek elmaradásában látják. Pontosabbat egyelőre még nem tudni, a PM ugyanis várhatóan szerdán teszi közzé a részletes adatokat.

Infláció: feburártól kezd átjönni

Az év első két hónapjában úgy tűnt, az infláció alakulására sem hat a várt módon az áfacsökkentés. Januárban 2,7 százalékkal nőttek az árak az előző év januárjához képest, a februári infláció már csak 2,5, míg a márciusi 2,3 százalékos volt. Az első negyedévben 2,5 százalékkal nőtt a fogyasztói árszint. Az adatok minden hónapban kedvezőtlenebbek voltak egy kicsit az elemzők által vártnál, amit általában azzal magyaráztak, hogy nem jött át az árakban az áfacsökkentés hatása.

Ezt a gyakori állítást azonban a statisztikai adatok nem igazolják teljes mértékben. Márciusban ugyanis az adóváltozások hatásai nélkül számolt - úgynevezett változatlan adótartalmú - árnövekedés 2,3 helyett 4,1 százalék lett volna. Februárban ugyanez a mutató 4,4, januárban viszont még csak 4 százalék volt, vagyis az adócsökkentés hatása az első hónapban még valóban nem jelent meg az árakban, februártól azonban már igen. Év végére így talán tényleg teljesülhet a kormány által várt 2 százalék körüli éves inflációs cél. És akkor egy szempontból mindenképpen sikeres lesz az áfacsökkentés, még akkor is, ha nagy kérdés persze, hogy mi marad ebből a 2 százalékból 2008-ra.