Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A gazdagoké az agglomeráció

2008.05.07. 11:18
Bár a fővárosba jutás nem igazán könnyű a Budakalász-Tahitótfalu vonalon, a települések ennek ellenére egyre kedveltebbek a vásárlók körében.

Az árak a Budapesthez közelebb eső településeken lassan a fővárosi árak szintjére emelkedhetnek, annak ellenére, hogy sokan csak az érdeklődésig jutnak, mivel a magas vételi összeg a vevők jelentős hányadára riasztólag hat. Az eladók tisztában vannak a települések adottságaival, értve ez alatt nem csak az agglomerációs szerepet, hanem a környezetet is, és ezen felbátorodva nem hajlandóak lejjebb menni az árakkal. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a vételi árak magasba törésének következtében a vastagabb pénztárcával rendelkező réteg telepedhet le a térségben.

Elit helynek számít Budakalász

Budakalász némiképp speciális helyzetben lévőnek mondhatja magát, hiszen szinte összeépült Budapesttel, mely jelentősen megkönnyíti a településről a munkába történő eljutást. Leginkább az olcsóbb telkeket és házakat keresnék az emberek, amire azonban nincsen sok esélyük, mivel az ingatlanok árai egyre inkább közelednek a budapestiekhez.

A kereslet a magas árszínvonal ellenére egyre nagyobb a helyi ingatlanok iránt, ami csak tovább növelheti az árakat. Az eladó telkek száma meglehetősen lecsökkent az elmúlt időszakban, és a még meglévők drágán várják új gazdájukat. A Grandcenter Ingatlanközvetítő Kft. tulajdonosa elmondta, hogy egy 900 négyzetméteres terület ára 25 millió forint körül alakulhat, míg egy 1140 négyzetméteres 27 millióba kerül, ami soknak tűnhet a budapesti lakásukat eladó, családi házra vágyó, de nem kellő anyagi forrással rendelkező vevők szemében.

Régebbi családi házhoz hozzá lehet jutni már 20-24 millió forintért is, de az igazán jó minőségű újak ára eléri az 50-60 millió forintot is. A piacra jellemző még, hogy ugyan a vevőket jelentős mértékben eltántoríthatja a vásárlástól a magas ár, az eladók mégsem akarják leszállítani azt, inkább tartják és kivárnak. A legfrekventáltabb térségnek az Omszki-tó környéke számít, s a környező két-három utcában az árak még magasabbra szöknek. Ezen a területen kívül még a településen belül is drágának számító ingatlanok jobbára a hegyen találhatók. Augusztusra várhatóan elkészül az M0 Budakalászt érintő szakasza, ami csak még inkább hozzá fog járulni a település megítélésének javulásához, valamint a fejlődéshez.

Pomáz felzárkózik az igényekhez

Jászberényi Klára, a Klára Ingatlanközvetítő Iroda vezetője elmondta, hogy Pomáz az utóbbi időben jelentős fejlődésen ment keresztül, és olyan egyéb lehetőségeket kínál, mely tovább növelheti vonzerejét. Ezek között tartható számon, hogy két éve középiskola létesült a városban, és az óvoda is plusz helyekkel bővült. Az utak állapota, valamint a csatornázottsági helyzet szintén jelentős javulást mutatott az elmúlt időszakban, ami csak tovább növelte a vásárlási kedvet. A kereslet nagy a Pomázon található házak iránt, sokan hagyják hátuk mögött a lakótelepet és választják helyette a település nyugalmát, de sok esetben inkább csak választanák, ugyanis a vásárlók 15-20 millió forint alatt keresnének ingatlant. Ezekből csak kevés akad, ezért sokan a családi ház helyett beérik az olcsóbban kapható társasházakkal is. Jászberényi Klára elmondta, hogy bár nagy a kereslet, de ma mégsem olyan könnyű az eladás, mint korábban.

Pomázon a panellakásoknál kissé más kép fogad minket, mint mondjuk Budapesten. Az itt található ilyen típusú házak csupán kétemeletesek, és távfűtéses rokonaikkal ellentétben itt, az épületek külön fűtési rendszerekkel rendelkeznek. A lakások általában 51-64 négyzetméteresek, ami két szobát, vagy két plusz egy félszoba, étkezőt jelent. Az árak 11-14 millió forint között mozognak, attól függően, hogy tartozik-e garázs a lakáshoz, ill. hogy milyen a belső állapot. Ezen kedvező adottságok ellenére azonban, a panellakások megítélése itt sem jó, s vásárlásától vonakodnak a vevők.

1975-77-ben 4 lakásos társasházakat is építettek Pomázon, melyek meglehetősen kedveltek a vásárlók körében. Egy 76 négyzetméteres, erkélyes, felújított lakás ára 25 millió forint körül alakul, míg egy még felújítás előtt állóért 20 millió forintot kell adni. A harminc éves családi házakért 25-28 millió forintot kérnek el, míg egy új esetében ennél jóval mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, az árak 35 millió forinttól indulnak, s sok esetben felmennek 60 millióig is. Ez az árszint nagyrészt a kis számú telekkel magyarázható: szabad építési terület szinte már nincs is, a korábban kialakított lakóparkban akad csak egy-kettő. A még meglévő nagyobb ingatlanokat jellemzően nem családi ház építésére jelölték ki, hanem társasházaknak.

Szentendre, a népszerű kétarcú város

Szentendre vegyes képet mutat, bizonyos részein inkább a vastagabb pénztálcával rendelkezők keresnek ingatlant, míg máshol az "olcsóbb" lakást és házat vásárolni szándékozók jelennek meg. A drágább házak jellemzően inkább a Budapestről kiköltözők körében népszerűek, míg a lakások esetében inkább a helyi kereslet mutatkozik nagyobbnak.

A város eddig is népszerűnek számított, de a kereslet tovább élénkült február vége, március eleje óta, mondta el az Otthon Centrum munkatársa. A vásárlók egy lakáshoz 10 millió forint, míg egy házhoz 25-30 millió forint alatt szeretnének hozzájutni. A legkedveltebbnek, és egyben a legdrágábbnak az Óváros számít, ide már tényleg csak a magasabb árat kifizetni képes vevők merészkednek. Az üres telkek száma meglehetősen alacsony, az utóbbi években a város nagyon beépült. Az árak esetében nem igazán lehet általánosítani, elsősorban az elhelyezkedéstől függnek.

Panellakás vásárlásra itt is inkább a kényszer viszi az embereket, pedig ezek sem számítanak kifejezetten olcsónak. Egy 55 négyzetméteres jó állapotú lakásért 11-11,5 millió forintot kérnek – az Otthon Centrum információ szerint. A panellakásokkal ellentétben, nagy igény mutatkozik a régebbi építésű téglából készült lakásokra, melyek másfélszer annyiba kerülnek, mint panel társaik. Egy 60 négyzetméteres ilyen ingatlan ára 17-18 millió forint között mozog, de kínálat szinte nincs is ilyen lakásokból. Aki új építésű lakást keres Szentendrén, annak csalódnia kell, ilyen nem található a városban. A megkérdezett helyi ingatlanközvetítő elmondta, hogy egy 30 éve épült családi házért 20-25 millió forintot, míg egy újabbért 30-35 millió forintot kell adni.

Leányfalun érdemes résen lenni a telekvásárláskor

Leányfalun már szűk a hely, ezért új fejlesztések vagy beruházások sem igazán férnek el a területén. Zimányi Péter, a Dunakanyar Ingatlancentrum vezetője elmondta, hogy az érdeklődés meglehetősen élénk a leányfalui ingatlanok iránt, de a fizetőképes kereslet ennél jóval kevesebbre tehető. A vásárlók sok esetben túl keveset adnának a házakért, az eladók azonban nem hajlandóak lejjebb menni az árakkal. A kevés pénzzel rendelkező, de mégis házvásárlási igényekkel rendelkező vevők nagyon kicsi telken, nagyon kicsi házat keresnének, de ilyen egyáltalán nincs a községben, nyaralókból lehet ugyan apróbbat venni, ettől azonban visszariasztja az embereket, hogy például nem lehet rá igénybe venni a szocpolt.

Zimányi Péter szerint a vevőket három kategóriába lehetne besorolni, vannak, akik csak egy 10-15 milliós ingatlan vásárlását engedhetik meg maguknak, ilyen sávban azonban csak nyaraló kapható. A második csoportot azok alkotják, akik már egy kicsit nagyobb kerettel, 20 millió forinttal rendelkeznek, de egy ház vásárlásához még ez is kevésnek bizonyulhat. Ritkábban ugyan, de azért akadnak olyanok is, akik 30-35 millió forint körüli házat is megengedhetnek maguknak, de egy éve már szinte alig akad az e fölötti árkategóriát még megfizetni képes vásárló.

Mivel a legtöbben telekhez, vagy lakóházhoz szeretnének hozzájutni, a nyaralók és nyaraló telkek gyakorlatilag eladhatatlanok. Mint már korábban szó esett róla, mostanra olyannyira beépült a település, hogy meglehetősen kevés hely maradt terjeszkedésre. Építési területből már szinte alig akad. Ha valaki itt szeretné felhúzni a házát, nem árt, ha körültekintő a telek vásárlásnál. Pár évvel ezelőtt ugyanis, egy türelmi idő lejárta után, a korábbi vegyes övezetet (bármely típusú ingatlanra, bármilyen ház építhető) megszűntették, melynek értelmében az üdülő telekké minősített területekre, alacsony beépíthetőség mellet, csak nyaralót lehet kialakítani. A vásárláskori figyelemre azért van szükség, mivel sok ingatlan tulajdonos maga sem tudja, hogy területe az üdülő telek kategóriába tartozik. Ezt jól mutatja, hogy ha megnézzük a hirdetéseket, akkor Leányfalun nagy számban bukkanunk üres, eladó építési területekre, azok valójában szűkös száma ellenére.

Leányfalu nagyon vonzó település, de talán egy kicsit messzinek érzik azok, akik minden nap Budapestre járnak dolgozni, ezért sok más agglomerációs városhoz és községhez hasonlóan innen is tapasztalható visszaköltözés a főváros irányába. A jellemzően üdülő övezeti településen nincsen nagy munkalehetőség, és a fővárosba visszajárók nagy száma miatt a közlekedést jelentősen megnehezítik a dugók. A tömegközlekedés helyzete azonban javult, míg korábban sokszor Szentendrén a buszról a HÉV-re kellett átszállni, ma minden órában közvetlen buszjárattal juthatunk el Budapestre, mely 55 perc alatt eléri az Árpád-hidat.

Tahitótfalut sokan már túl távolinak tartják

Tahitótfalu helyzete eltér Leányfaluétól, annak ellenére, hogy a két település szinte már összeépült. Jelentős különbség, hogy Tahitótfalu két része közül az egyik, Tótfalu a Szentendrei-szigeten található, és a település közintézményei mind itt kaptak helyet. A külső rész, Tahi ennek ellenére kedveltebb a vásárlók körében, mivel a sziget még jobban bonyolítja a közlekedést. Az egész településre igaz azonban az, hogy a vásárlók gyakran határa előtt húzzák meg azt a vonalat, ameddig még hajlandóak elmenni, annak ellenére, hogy Leányfalu csupán pár kilométerrel van közelebb Budapesthez. (Az egész település 5 km hosszan terül el a 11-es főút mentén.) Szintén cáfolja az előbbi vélekedés helytállását, hogy ugyanazon busszal lehet elérni a fővárost a két község esetében, s az út Tahitótfaluról csupán 10 perccel hosszabb.

A Tahitótfalun található ingatlanok iránti keresletet sokszor azok támasztják, akik nem engedhetnek meg maguknak egy leányfalui házat. 25-30 millió forintért gyakorlatilag lehetetlen Leányfalun házhoz jutni, de Tahin lehet erre lehetőség. Az árak itt alkalmazkodtak a gyérebb érdeklődéshez, s a szomszédos településhez képest akár 8-10 millióval olcsóbban is megvásárolható ugyanaz az ingatlan, tudtuk meg a Dunakanyar Ingatlancentrumtól.

A település még nem annyira beépített, mint szomszédja, de az üres területek száma azért korlátozott, egyelőre azonban még találhatunk mind a szigeten, mind pedig a külső területen. Tahitótfalu szántóval határos részén új utcákat jelöltek ki pár évvel ezelőtt, melyekben az ingatlanok ára olcsóbb volt, s ezekre vállalkozók ikerházakat húztak fel. Egy kulcsra kész, 120 négyzetméteres, kétszintes ház ára 25-30 millió forintba kerül, mondta el Zimányi Péter, míg más korábban épült ingatlanok esetében nem állapítható meg behatárolt árkategória.