Ödön
2 °C
11 °C

Lakások a kifutó árnyékában

2008.04.11. 11:51
A XVII. kerület a maga 54,83 négyzetkilométerével Budapest legnagyobb területű kerülete, lakossága a fővárosi trenddel ellentétben növekszik, jelenleg körülbelül 80 ezren lakják. A kerület tengerszint felett a Gellért-heggyel egyvonalban terül el, itt található a pesti oldal legmagasabb pontja, az Arany-hegy is. A családi és kertes házas övezetek mellett a 70-es és 80-as években épített lakótelepeket is találunk. A zöld- és a mezőgazdasági területek rovására új lakóparkok épülnek, nézzük, hogy alakult a kerület ingatlanpiaca az elmúlt években – a Pénzcentrum.hu elemzése.

A belvárostól legmesszebbre fekvő városrészben az olcsó lakásokat keresik az érdeklődők, így viszonylag könnyebben lehet értékesíteni a panellakásokat. A Duna House kerületi irodájának tájékoztatása alapján a családi házak közül a 15-20 millió közöttieket keresik, azonban a kínálat inkább a 25-30 milliós házak felé tolódott el. A repülőtér közelsége - a Ferihegy 2 kifutópályájának egy része át is nyúlik a XVIII. kerületből - sokszor elriasztja a vásárlókat, de az ott lakók közül többen azt állítják, hogy nem zavaró a repülőgépek zajszintje.

A használt ingatlanok átlagára 2004-ig meredekebben, azóta mérsékelten emelkedett, egyes városrészekben a gyors emelkedést stagnálás, majd kismértékű visszaesés is követte. A jó állapotú, esetleg minimális felújításra- vagy átalakításra szoruló házak könnyen értékesíthetőek, a költségek könnyebben tervezhetőek, egy nagyobb épület felújítása helyett többen az építkezést választják. A vevők körében problémát okoz, hogy a házakhoz tartozó telkek többsége kicsi, emiatt előfordul, hogy meghiúsul az eladás.

Az érdeklődőknek jó hír viszont, hogy a kínálatban sokféle ingatlan szerepel, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelő új otthont. Az ingatlan.com adatbázisában több mint 2600 családi házra, vagy házrészre vonatkozó hirdetés szerepel. Megfigyelhető, hogy a korábban oly népszerű ikerházak nehezen eladhatóak, a vásárlók jobban szeretik az önálló ingatlanokat, a telekmegosztás mellett az idegen szomszéd is visszatartó erőt jelent. Népszerű kertvárosi rész Felső-Rákoshegy, s elsősorban a vasúttól és a repülőtértől távol eső területek.

Fellendülés tapasztalható az újépítésű ingatlanok piacán, a korábbi 2-300-zal szemben évente 8-900 építési engedélyt adnak ki, a használatba vett lakások száma 700 körül van. Az új lakások négyzetméterára az alapterülettől és az elhelyezkedéstől függően 240 ezer és 290 ezer forint között szóródik, az elmúlt három évben átlagosan 10 %-os áremelkedés volt megfigyelhető. Szakértők szerint érdemes alaposan körülnézni, mert a kivitelezés minősége változó, kis utánajárással valóban jó minőségű és kellemes környezetben lévő új lakást találhatunk.

A panellakások piacán nagyobb mozgást tapasztalni, mint a fővárosi átlag, elsősorban a 10-12 millió forint közötti lakásokat keresik, de a legkisebb panelek 7,3 millió forinttól indulnak. Felújításra szoruló panelek esetében rendkívül alacsony, 150 ezer forint körüli négyzetméterárakkal is találkozni.

Ebben a kerületben is a négyemeletes házakban lévő, jól karbantartott lakások iránt a legnagyobb a kereslet, népszerűek a Pesti út és a Cinkotai út mellett található ingatlanok, ugyanakkor a tízemeletes panelek iránt mérsékeltebb az érdeklődés. Rákoskeresztúr központjában a használtak mellett egyre több újépítésű lakást is kínálnak.

A kerület egyik legkényesebb pontja tehát a repülőtér közelsége, megoszlanak a vélemények a zajról, a környéken élők inkább kivárnak, mintsem áron alul értékesítsék az ingatlanokat.

A kerület lakáspiaca volt már jobb is, nem egy olyan nehezen értékesíthető lakás van, mely hosszú hónapokig hiába várja új gazdáját. Közrejátszik ebben a belvárostól való távolság, pedig a kerület kincseket rejteget, érdemes kimenni és körülnézni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?