Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízmilliót is lehet alkudni a XV. kerületben

2008.03.27. 09:44
A XV. kerület Budapest észak-keleti részén, 27 négyzetkilométeren terül el, lakóinak száma a legutóbbi népszámlálás alapján 84 ezer fő. A kerületben 34 600 lakóingatlan található, amelyek 92 százaléka magántulajdonban és 8 százaléka önkormányzati tulajdonban van. A lakosság negyede 60 év feletti, minden hatodik lakos kiskorú, a többiek (60 százalék) aktív korúak. A Pénzcentrum elemzésében megvizsgálja, hogy alakultak a kerületben az ingatlanárak 2001-től napjainkig, valamint kerületen belül milyen változásokat figyelhettünk meg ebben az időszakban.

A XV. kerület nem tartozik a legfelkapottabb területek közé a fővárosban, az utóbbi időben mégis egyre többen fedezték fel ezt a városrészt. Az árakra jellemző, hogy a családi házas övezetekben olcsóbban találni házakat, mint Zuglóban, a lakótelepeken a panellakások árai az újpestiekhez hasonlóak. A kerület nincs túlzsúfoltan beépítve, találni még szabad területeket, egyes övezetek rehabilitációja jelenleg is folyamatban van.

Jól megy a panel

A panellakások piacán megfigyelhető, hogy leginkább a nagyobb alapterületű 70 négyzetméter körüli, 3 szobás lakások tulajdonosai próbálnak megszabadulni az ingatlanuktól, ebben a lakástípusban a 150-160 ezer forintos négyzetméterár a kerületi mélypont. Sokan arra számítanak, hogy egy hidegebb tél esetén nem tudják majd fizetni a megemelkedett fűtésszámlákat, ezért inkább engednek a vételárból. A panelprogramban részt vett társasházak lakásai körében a felújításokat követően nincs nagy mozgás, aki teheti, megtartja a hőszigetelt, új nyílászárókkal ellátott lakását. A panelek átlagára 180-190 ezer forint körül mozog, azokban a városrészekben, ahol vegyes a lakásösszetétel (tégla, új építésűek) 240-280 ezer forint között van az átlagos négyzetméterár.

A fővárosban általános jelenség, hogy a panelek közül a 1,5 szobásak értékesítése a legkönnyebb és a leggyorsabb, nincs ez másképp a XV. kerületben sem. Az ilyen típusú lakások vételára 8 millió forint körül alakul, néhány százezres eltérések lehetnek a fekvésből, tájolásból és abból kifolyólag, hogy hányadik emeleten található az ingatlan. A kétszobás lakások körülbelül 9,5-10 millió forintba kerülnek, a földszinti és a legfelső emelten elhelyezkedő ingatlanok vételára általában 5-8 százalékkal alacsonyabb, a napos, csendes parkra, vagy kis utcára néző lakások ára nagyjából ugyanennyivel magasabb.

A kerület jó közlekedési adottságokkal rendelkezik, középen kettészeli az M3-as autópálya városból kivezető szakasza, észak-keleten az M0-ás határolja, a legforgalmasabb utak a kerületben a Régi Fóti út, a Szentmihályi út, a Rákos út, a Szerencs utca, a Nyírpalota utca és a Drégelyvár utca (utóbbi kettő egymás folytatása). A fejlett infrastruktúra kompenzálja a panelt választó vásárlók esetleges hiányérzetét. Az Asia Center felépítése óta egyre több a készpénzes kínai vásárló, a bevásárlóközponthoz közeli Újpalotai lakótelepen 13-14 millió forintot is fizetnek egy közepes panellakásért.

Túlárazzák

A téglaépítésű lakások közül az 50 négyzetméter körüli egyedi fűtéses, 1,5-2 szobás lakások a legkeresettebbek. A kerület jellege miatt (panel lakótelepek, kertvárosi részek korlátozott számú átmenettel) az ilyen típusú lakások száma nem jelentős az összkínálatban. A vételárak valamivel a zuglói árak alatt vannak, 12-14 millió forintért már jó lakásokat lehet találni.

A családi házas övezetekben (Pestújhely) 25-35 millió forint között keresnek az érdeklődők lakásokat, a lélektani határ 40 millió forint. Fontos szempont, hogy az ingatlan csendes utcában és jó állapotban legyen. A beruházások miatt érdekes lehet egy-egy környék övezeti besorolása, aminek megfelelően a régi házak helyére kis lakásszámú társasházakat építenek. Az autópálya közvetlen közelében nehezebb az eladás, itt jellemzően vállalkozási célra használják az ingatlanokat a forgalom és a zaj miatt. A kertvárosi részekre jellemző a túlárazás, a tulajdonosok sokszor akár 10 millió forinttal is többért hirdetik a házukat, mint annak a valós piaci értéke indokolná, a pontos beárazásban segíthetnek az ingatlanközvetítők, ezzel lerövidíthető az értékesítés időtartama.

A piac összességében visszafogottnak nevezhető, a jogszabályi változások miatt kicsit visszaesett a kereslet a családi házak iránt, érdeklődők vannak, de sokan kivárnak a vásárlással. A kerületi ingatlanpiac inkább nevezhető kínálatinak, mint keresletinek.