Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Karácsony után féláron

2005.01.04. 11:54
Az év eleji, január-februári időszak a kereskedőknél hagyományosan az év leggyengébb időszaka. A karácsony előtti költekezés miatt kevesen járnak az üzletekbe vásárolni. Pedig lehet, hogy érdemes lenne, ugyanis a pangást megelőzendő, ilyenkor óriási árleszállításokra lehet számítani.
A karácsonyi költekezés után keveseknek marad pénzük arra, hogy januárban is a boltokat járják. Emiatt a január-februári időszak a legkevésbé forgalmas periódus a plázákban, bevásárlóközpontokban. A kereskedők azonban nem adják fel, és árcsökkenéssel próbálják az üzletekbe csábítani a vevőket. Nem ritka ilyenkor a 30-50, sőt akár ennél nagyobb árleszállítás sem.

A Westend bevásárlóközpontot végigjárva alig találtunk olyan üzletet, melynél ne lett volna árleszállítás. Az üzletek hatalmas számokkal, minél feltűnőbben próbálják felhívni magukra a figyelmet. A bevásárlóközponban járva azonban alig találkoztunk vevőkkel, alig néhányan lézengtek a plázában, és még kevesebben vásároltak. A legtöbben a gyorséttermeknél voltak, a népszerűbbek előtt még sorok is kialakultak, de itt is nagy volt a pangás.

Pangás ellen

Január első hetétől indul a szezon, a kiárusításra a kereskedők nem csak azért szorulnak rá, mert a visszamaradott készleteket szeretnék eladni, hanem azért is, mert enélkül a nagy karácsonyi kiköltekezés után a január "döglött ló" lenne.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A nagy árcsökkenés leginkább a bevásárlóközpontokra jellemző - nyilatkozta az Indexnek a Kisosz (Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekvédelmi Szövetsége) ügyvezető elnöke. A kiskereskedelmi koncentráció ugyanis folytatódik, és a kisebb üzletek egy részének nem jöttek be karácsonyi számításaik. Akik veszteséggel zárták a karácsonyi időszakot, azokra inkább a kivárás jellemző.

Antalffy Gábor szerint a kisebb üzleteknél nem jellemző a pánikszerű árleszállítás. Azt még nem tudni, hogy meddig várnak ki, hiszen az idényjellegű termékeknél sokáig nem tarthatók az árak.

Nem így a plázákban lévő üzletek, vagy az üzlethálózatok esetében. Ezek könnyebben engednek az árakból, és sok helyen már meg is kezdődött a téli kiárusítás. Elképzelhető olyan is, hogy valaki erre az időszakra időzítette vásárlását, de ez nem jellemző - közölte kérdésünkre Antalffy Gábor. Magyarországon ugyanis nincsenek megtakarításai a lakosságnak, a legtöbben az összes pénzüket elköltötték a karácsonyi bevásárlásokban.

A hipermarketek készültek

A Tesco áruházakban január másodikától több termékcsoportnál is kiárusítás kezdődik. A leértékelés érinti a ruházati, elektronikai cikkeket, a háztartási kisgépeket és a játékokat - nyilatkozta az Indexnek a Tesco kommunikációs igazgatója. Amíg a készlet tart - tette hozzá Danks Emese. Az árengedmény mértéke 25, 50 és 75 százalékot is elérheti.

Szintén az év elejéhez köthető, hogy az áruházlánc megindította a "Megtoldjuk ezer forinttal" akcióját. Vagyis a vásárlók január 2-18 között minden tízezer forint után ezer forintos vásárlási utalványt kapnak, amit január 19. és február 1. között lehet levásárolni.

Az Auchan áruházakban december 27-ével megkezdődtek az árleszállítások, ami azt jelenti, hogy a szokásos prospektusban kínált termékek mellett az áruházakban (változó termékekkel) megkezdődött a téli kiárusítási időszak - tudtuk meg az áruházlánc kommunikációs igazgatójától. Gillemot Katalin elmondta, ez elsősorban a téli női, férfi- és gyermekruházatot és lábbelit, téli sport felszereléseket érinti, de az áruház vezetőségének döntésétől függően más termékek is bekerülhetnek a kínálatba.

Műszaki cikkek olcsóbban

#alt#
Klikk a képre!
Az Electro World áruházaiban hétfőn indult az Év eleji vásár nevű akció - közölte kérdésünkre a cég ügyvezetője. Sebestyén Péter elmondta, szinte valamennyi terméktípusnál vannak árleszállítások. A 20-30 vagy akár 40 százalékos árleszállítás érint műszaki cikkeket, számítástechnikai termékeket, konyhai kisgépeket, mobiltelefonokat. A cég honlapján található információ szerint az akció a hét végéig tart.

A Média Marktban és a Saturnban nincsenek különleges év eleji akciók, de a műszaki cikkeket árusító áruházakban a szokásos akciókat most is folytatják. Ezekről, vagyis az árleszállításokról az áruházak katalógusaiból lehet értesülni.

Ruhák, cipők féláron

A ruházati cikkeket és cipőket árusító üzletek ilyenkor nagy árleszállítást tartanak, sokuk már most megkezdik a téli kiárusítást. A szezon elején még több tízezerért kapható bakancsok, csizmák, kabátok ilyenkor többek számára is megfizethetővé válnak. Az eddig 40-50 ezer forintos csizmákat 20-25 ezer forintért is megkaphatjuk.