Edina
-12 °C
-3 °C

Megszűnik a régi Bábolna

2004.08.27. 16:12
A veszteséges cégeket és a teljes, 30 milliárd forintos hitelállományt hátrahagyva megszűnik a Bábolna Rt.. A céghez tartozó, privatizálható vagyont egy új, szeptember elsején létejövő társaságba vonták össze.
Szeptember 1-jétől az állami tulajdonú REORG Rt. végzi a régi Bábolna Rt. végelszámolását és jövő hónap elejétől kezdi meg működését az új Bábolna Élelmiszeripari Rt. is - mondta Velez Zoltán az igazgatóság elnöke pénteken Bábolnán, a társaság rendkívüli közgyűlését követő sajtótájékoztatón.

A kisrészvényesek elfogadták az ÁPV Rt. javaslatát, miszerint a régi Bábolna végelszámolással jogutód nélkül szűnik meg, és elfogadták Kaszó Évát, a REORG Rt. vezérigazgató-helyettesét végelszámolónak.

Harminc milliárd forint a tartozás

Sági Gyula, a REORG Rt. vezérigazgatója szerint a Bábolna Rt. tartozása meghaladja a 30 milliárd forintot, az állam azonban garanciát vállalt arra, hogy elsőként a külső hitelezők és beszállítók tartozásait és a munkavállalók helyzetét rendezik a végelszámolás során.

Ennek érdekében az ÁPV Rt. a Bábolna Rt.-vel szemben fennálló mintegy 15 milliárd forintos hitelkövetelését és a korábban nyújtott 2,9 milliárd forintos tulajdonosi kölcsönét alárendelt kölcsöntőkévé alakítja. A Bábolna Élelmiszeripari Rt. privatizációjából származó bevételek is a Bábolna Rt.-nél maradt kötelezettségek teljesítését fedezik majd.

Egy év az elszámolásra

Sági Gyula elmondta: a végelszámolásról egy éven belül jelentést kell készítenie a REORG Rt.-nek, a folyamat befejezésére, a Bábolna Rt. megszűnésére 5-6 év múlva kerülhet sor. Hozzátette, hogy a végelszámolás nem jelent változást a kormány által elfogadott reorganizációs programhoz képest.

A szeptember 1-jétől működő Bábolna Élelmiszeripari Rt. a korábbi nyereséges üzletágakat üzemelteti tovább: a Takarmányipari Kft.-t, a baromfitenyésztő Farm Kft.-t, a Pannon Baromfi Kft.-t és a hamburgerhúst előállító Esca Kft.-t. A társasághoz kerülnek a takarmánygyártási eszközök, a nagyigmándi és törökszentmiklósi hűtőház, továbbá a debreceni gyár bérleti joga. Velez Zoltán elmondta, hogy az új társaság nem olyan alkalmazotti létszámmal fog működni, mint a korábbi.

Elbocsátások több üzemben

A veszteséges üzletágak közé tartozó békéscsabai és kecskeméti baromfifeldolgozó üzemeket nyílt, egyfordulós pályázaton augusztusban már meghirdette a társaság. Azóta Kecskeméten 4, Békéscsabán 10 pályázat érkezett be. Pályázatokat szeptember 6-ig fogadnak a két városban, sikertelenség esetén mintegy 2.000 munkavállaló elbocsátására kerülhet sor.

Bábolnán a brojler üzletágban és a központi adminisztráción várhatóan 500 munkahely szűnik meg szeptembertől.