Megmarad jövőre a banki különadó

2006.06.10. 19:30
Jövőre is megmarad a hitelintézetekre és pénzügyi vállalkozásokra eredetileg két évre - 2005-re és 2006-ra - kirótt különadó, sőt a biztosítókra is kiterjesztik - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) szombati ülésén Budapesten.
A pénzügyi szektornak a különadó mellett az újonnan bevezetendő szolidaritási adót is meg kell fizetnie. A különadóból 2007-re 50 milliárd forint bevételt vár a kormány. A bankok és pénzügyi vállalkozások ezen a címen 2005-ben 35,595 milliárd forintot fizettek be a büdzsébe.

Az intézkedés indoklása szerint a pénzügyi szektor nyereségének egy jelentős része az állam által nyújtott támogatások - kamattámogatás és adókedvezmény - keltette keresletnek köszönhető, így méltányos, hogy nagyobb mértékben járuljanak hozzá a költségvetési egyensúly helyreállításához.

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások különadójáról szóló törvényjavaslatot 2004 novemberében fogadta el az Országgyűlés és a törvény 2005. január 1-jén lépett hatályba. Az érintett cégeknek a banki különadó címén 2005-ben és 2006-ban választásuk szerint vagy 8 százalék többlet társasági adót, vagy a kamatkülönbözet 6 százalékát kell befizetniük a büdzsébe.

A különadó kirovását bejelentésekor a bankszövetség elnöke diszkriminatívnak nevezte, amely sérti a versenysemlegesség elvét és a pénzügyi befektetők érdekeit. Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója pedig kilátásba helyezte, hogy a bankcsoport az intézkedésre válaszul a legnyereségesebb tevékenységeit kiviszi az országból.

Az időszakos különadó bevezetését egyébként 2004-ben a kormányzat azzal indokolta, hogy a pénzügyi szektor extraprofitra tett szert a magas belföldi kamatszint, valamint a lakástámogatási rendszer révén, s illendő, hogy ebből valamennyit visszajuttasson a költségvetésbe. A pénzügyi szektor tagjai közül csupán a biztosítók adóját nem emelték.

Gyurcsány Ferenc, aki akkor miniszterelnök-jelölt volt, kifejtette: a korlátozott időszakra való bevezetést az indokolja, hogy 2007-től olyan nagyobb EU-források érkeznek majd az országba, amelyek szükségtelenné teszik a banki különadó további fenntartását. A különadó egyébként olyan pénzügyi cégeket is sújtott, amelyek egyáltalán nem részesültek a lakástámogatási rendszer "áldásaiból", így például a lízingcégeket és faktorcégeket is.

A bankszektor 2005-ben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) gyorsjelentése szerint 387,6 milliárd forint adózás előtti profitot ért el, 20,4 százalékkal többet az előző évinél. A szektor adózott nyeresége a megemelkedett adóterhek miatt kisebb mértékben, 16,2 százalékkal 319,6 milliárd forintra bővült.

A szektor a csökkenő kamattrend ellenére megőrizte nemzetközi mércével mérve is rendkívül jó jövedelmezőségét: az átlagos eszközjövedelmezőség (ROA) az előző évi 1,97 százalékot meghaladva elérte a 2 százalékot, a tőkejövedelmezőség (ROE) ugyan kismértékben elmaradt az előző évi 23,39 százaléktól, de 22,67 százalékos mértéke még mindig magas.

Az idei első negyedévben a bankok 100,36 milliárd forint összesített adózott nyereséget könyveltek el, 4,8 százalékkal kisebbet, mint 2005 első negyedévében.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön