Ábrahám
17 °C
29 °C

A bankok drágák, a lakosság pedig nem ért semmit

2007.05.22. 16:21
Gyurcsány tanácsokat ad a bankoknak, hogyan állapítsák meg a betéti és hitelkamatokat, A pénzügyminiszter pedig együttműködést ajánlott a bankszerktornak a lakosság tájékozottságának növelésére.

Gyurcsány Ferenc szerint a bankszektorban is a köz- és a magánérdek okos egyensúlyának megteremtésére, ehhez átláthatóbb szabályozásra, tisztább versenyre, de leginkább összehangolt önszabályozásra van szükség. A PSZÁF által szervezett konferencián a kormányfő elmondta: általános vélemény, hogy a bankok magas jövedelmezősége mellett a szolgáltatások néhány területén gyenge az árverseny, ide sorolta egyebek között a személyi hiteleket, a folyószámla-vezetést, illetve a betéti és a hitelkamatok közötti különbséget. Amennyiben a mintegy 1400 milliárd forintos lakossági folyószámlák jelenlegi három százalék körüli kamata nő, és a mintegy 200 milliárd forintot kitevő folyószámlahitelek 20 százalékos kamata csökken, ez előnyös lenne a lakosságnak és jó befektetés lenne a bankszektornak.

A miniszterelnök szerint egy ilyen lépés jó pár milliárd forintos megtakarítást jelentene a lakosságnak, és megelőzhetné, hogy a bankszektorral kapcsolatos negatív, egyoldalú politikai jelzős szerkezetek újból megjelenhessenek. Gyurcsány Ferenc a bankszférában sürgős változtatást igénylő területek közül kiemelte a lakossági tájékoztatást. Olyan információkat olyan formában kell a pénzintézeteknek nyújtaniuk, hogy "egy magafajta öregecskedő" ügyfél is el tudja olvasni és megértse a lényeget. Negatív példaként említette, hogy a kamatadó bevezetésekor sok százmilliós betétet törtek fel saját kárukra az ügyfelek a megfelelő tájékoztatás hiányában. A problémás területek közé sorolta a bankváltás, az összehasonlíthatóság, és a szerződéskötés nehézkességét is.

Miközben a pénzügyi szektor bővülése tavaly 13-17 százalékos volt, a lakosság tájékoztatása és tájékozottsága nem megfelelő, a szektorban előforduló anomáliák felszámolásában az államnak és a piac szereplőinek közös felelőssége van - mondta Veres János pénzügyminiszter. Egyben együttműködést ajánlott és a kért a bankrendszer képviselőitől a pénzügyi szektor gyors fejlődése és a lakossági szolgáltatások színvonalának növekedése érdekében. Nyárra elkészülhetnek a szektor által szükségesnek tartott változtatások javaslatai, és az ezek nyomán megszülető törvénymódosítások ősszel kerülhetnek a parlament elé.