Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A bankok drágák, a lakosság pedig nem ért semmit

2007.05.22. 16:21
Gyurcsány tanácsokat ad a bankoknak, hogyan állapítsák meg a betéti és hitelkamatokat, A pénzügyminiszter pedig együttműködést ajánlott a bankszerktornak a lakosság tájékozottságának növelésére.

Gyurcsány Ferenc szerint a bankszektorban is a köz- és a magánérdek okos egyensúlyának megteremtésére, ehhez átláthatóbb szabályozásra, tisztább versenyre, de leginkább összehangolt önszabályozásra van szükség. A PSZÁF által szervezett konferencián a kormányfő elmondta: általános vélemény, hogy a bankok magas jövedelmezősége mellett a szolgáltatások néhány területén gyenge az árverseny, ide sorolta egyebek között a személyi hiteleket, a folyószámla-vezetést, illetve a betéti és a hitelkamatok közötti különbséget. Amennyiben a mintegy 1400 milliárd forintos lakossági folyószámlák jelenlegi három százalék körüli kamata nő, és a mintegy 200 milliárd forintot kitevő folyószámlahitelek 20 százalékos kamata csökken, ez előnyös lenne a lakosságnak és jó befektetés lenne a bankszektornak.

A miniszterelnök szerint egy ilyen lépés jó pár milliárd forintos megtakarítást jelentene a lakosságnak, és megelőzhetné, hogy a bankszektorral kapcsolatos negatív, egyoldalú politikai jelzős szerkezetek újból megjelenhessenek. Gyurcsány Ferenc a bankszférában sürgős változtatást igénylő területek közül kiemelte a lakossági tájékoztatást. Olyan információkat olyan formában kell a pénzintézeteknek nyújtaniuk, hogy "egy magafajta öregecskedő" ügyfél is el tudja olvasni és megértse a lényeget. Negatív példaként említette, hogy a kamatadó bevezetésekor sok százmilliós betétet törtek fel saját kárukra az ügyfelek a megfelelő tájékoztatás hiányában. A problémás területek közé sorolta a bankváltás, az összehasonlíthatóság, és a szerződéskötés nehézkességét is.

Miközben a pénzügyi szektor bővülése tavaly 13-17 százalékos volt, a lakosság tájékoztatása és tájékozottsága nem megfelelő, a szektorban előforduló anomáliák felszámolásában az államnak és a piac szereplőinek közös felelőssége van - mondta Veres János pénzügyminiszter. Egyben együttműködést ajánlott és a kért a bankrendszer képviselőitől a pénzügyi szektor gyors fejlődése és a lakossági szolgáltatások színvonalának növekedése érdekében. Nyárra elkészülhetnek a szektor által szükségesnek tartott változtatások javaslatai, és az ezek nyomán megszülető törvénymódosítások ősszel kerülhetnek a parlament elé.