Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Új bank jött Magyarországra a hitelválság közepén

2008.11.04. 14:08
A portugál-francia tulajdonú, lisszaboni székhelyű Banco Primus S.A. pénzintézet megnyitotta magyarországi fióktelepét. A vállalat a válság ellenére hosszútávra tervez Magyarországon.

A Banco Primus Fióktelep Magyarország 2007 végén alakult és 2008 őszén gépjárműhitelezéssel kezdte meg hazai tevékenységét.

A portugál-francia tulajdonban lévő, lisszaboni székhelyű Banco Primus S.A. 2005-ben indult Portugáliában. A vállalat tulajdonosi köre két részre oszlik: 37 százalék a francia Crédit Foncier részesedése, 63 százalék pedig portugál magánbefektetők kezében van.

A Crédit Foncier a francia piac harmadik legnagyobb pénzintézeti csoportjának, a Groupe Caisse d’Epargne-nak a tagja, amely a közelmúltban kezdeményezett egyesülési tárgyalásokat a Groupe Banque Populaire bankcsoporttal. Az ügylet eredményeképpen Franciaország második legnagyobb, és egyben Európa egyik legnagyobb pénzintézeti csoportja jöhet létre, amely a Banco Primus számára még jelentősebb és stabilabb tulajdonosi hátteret biztosít.

Az anyavállalat eleinte kizárólag jelzáloghitelezéssel foglalkozott, majd ezt követően 2008-ban kezdte meg az autópiaci hitelezést. Spanyolországban 2007-ben lépett a piacra jelzáloghitel termékekkel.

Joao Cunha Rosa, a Banco Primus vezérigazgatója kiemelte, hogy a jelenlegi válság ellenére hosszútávra terveznek Magyarországon. A válság olykor lehetőségeket is teremt, a jó üzletemberek így szerencsésen átvészelhetik a nehéz időszakokat, amilyenekkel Portugáliában is találkoztak már.

Joao Miguel Leandro elmondta, hogy az Ibériai-félsziget bebiztosítása után a közép-európai régiót nézték ki maguknak. A régión belül hazánk és Portugália számos hasonló jellemvonása miatt esett a választás Magyarországra. A vezető a lakosság, a társadalmi vonások mellett kiemelte a magyar bankszektor rendkívül jellemző voltát, valamint a piac szétaprózott jellegét a megcélzott szegmensekben. Az autófinanszírozási piac meglehetősen nagy hazánkban, így bőven van elég tere egy új szereplőnek. A jelzáloghitelezésnél előny a saját tulajdon magas aránya. Jövőre Miskolcon, Szombathelyen és Székesfehérváron nyílhatnak új fiókok.