Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Indul az Index Elbocsátásszámlálója

2008.11.04. 08:24
Stabilizálódni látszik a forint, az IMF-hitelcsomag után már az sem számít államcsődre aki korábban elképzelhetőnek tartotta azt, de, ahogy az Index már megírta, a kisember jövőre érzi meg a válságot. A reálbérek vagy a plazmatévék forgalmának csökkenése egy dolog, de sokan az állásukat is elveszíthetik, vagy már el is veszítették. A cégek nem feltétlen igyekeznek nagy dobra verni, hány embert küldenek el, az Elbocsátásszámlálóba azonban szeretnénk minél pontosabb képet adni: az itt elérhető összesítés állandó kiegészítésében az Önök segítségére is számítunk.

Hivatalosan már több

Az előzetes adatok szerint 2243 foglalkoztatottat érintenek az októberben bejelentett csoportos létszámleépítések jelentette be a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal. Ez a szám még változhat, mert tartalmazza azokat az előzetesen bejelentett elbocsátásokat is, amelyekről a munkáltatók még nem döntöttek véglegesen. Az októberben előzetesen mért 2243 fős leépítés az előző év azonos időszakához képest növekedést jelent, tavaly októberben 1800 munkavállalót érintett csoportos leépítés. A hivatal az Index megkeresésére nem árulta cég szerinti bontásban, mely vállalatokat milyen mértékben érintik az elbocsátások. Ugyanakkor a csoportos létszámleépítés csak az 50 főt elérő elbocsátásokat jelenti, ezekre vonatkozik előzetes bejelentési kötelezettség, e két tényezőből is adódik, hogy mást mutat az Index számlálója, és mást az előzetes hivatalos adat.

Csoportos létszámleépítést, illetve arra vonatkozó szándékot 10-15 cég jelentett be. A leépítések által leginkább érintett régiók: a nyugat-dunántúli (1300 fő) és az észak-alföldi (több mint 500 fő). A többi régióban ez a szám 130 és 170 fő között változik. A nemzetközi trendekhez hasonlóan a leépítések elsősorban az autóipart, illetve a textil- és papírágazatot érintik.

A forint nem omlott össze, az államcsőd elmaradt, az OTP-részvények mégsem csak arra jók, hogy zsíroskenyeret csomagoljunk beléjük, és most már talán nem remegő ujjú brókereken múlik a sorsunk. A globális krízis első, drasztikus erejű hullámát, ha nem is megrázkódtatások nélkül, de túléltük. A nehezén azonban még nem vagyunk túl, a következő hónapokban a gazdasági termelés jelentős visszaesésére, így álláshelyek tömeges megszűnését lehet várni.

A munkaügyi miniszter szerint akár negyven-ötvenezer magyarországi munkavállaló is elveszítheti állását a globális gazdasági válság miatt, Demján Sándor szerint ez a szám akár százezer is lehet, Bajnai Gordon drámai bejelentéseket vár. A szakértők szerint a nemzetközi tendenciáknak megfelelően főként az autó- és építőiparban, az ingatlanos és pénzügyi szektorban, valamint az elektronikai gyártóknál lehet nagyarányú létszámleépítésekre számítani.

Az elmúlt hetekben már egy tucatnyi, elsősorban autóipari cég jelentette be, hogy a csökkenő termelés miatt csökkenti dolgozóinak számát. Most még főleg a kölcsönzött, bérelt dolgozókat küldik el - pontosabban nem hosszabbítják meg velük a következő hetekben lejáró vagy elmúlt napokban lejárt szerződéseket -, ám vannak olyan cégek is, ahol már a saját állományban dolgozók elbocsátása is megkezdődött.

Az Index a most beinduló Elbocsátásszámlálójával szeretne minél pontosabb képet adni arról, hogy hány magyarországi munkavállaló kerül utcára közvetve vagy közvetlenül a gazdasági válság miatt. Az elmúlt hetekben bejelentett leépítések nyomán már most több mint 1500, főként autóiparban megszűnő álláshelyről tudunk, bár a szakmai szereplők szerint a legnagyobb, akár 6000-8000 fős létszámcsökkentés az építőiparban várható.

Az eddigi legnagyobb leépítést a General Electric jelentette be, amely október 30-án közölte, hogy 2009 első negyedévéig 500 dolgozóját küldi el, hét gyárában csökkenti a termelést, míg egy nyolcadik bezár. Ha hallott olyan gyárról, irodáról, üzemről, melléküzemágról, bányáról, közintézményről vagy hivatalról, állami vagy magánvállalkozásról, családi minicégről vagy multinacionális nagyvállalatról, ahol drasztikus elbocsátások várhatók vagy voltak, és még nem látja a névsorban, ne habozzon: töltse ki az űrlapot (természetesen Ön dönt, milyen adatait adja meg), vagy egyszerűen csak írjon nekünk e-mailt, és mi kiegészítjük a listát.  • Vennék
  • Hírek