Évi 12,5 milliárdba kerül az IMF hitel

2008.10.29. 15:30
Ha igénybe vesszük a hitelt, akkor azért 5-6 százalékos kamatot kell fizetnünk és 3-5 év alatt kell visszafizetnünk. Ez az 5-6 százalékos kamat a fele annak, mint az állampapírok hozama, tehát jó feltételekkel juthatunk forráshoz. Az IMF figyeli, hogy elég szigorú-e a magyar költségvetés, melybõl két évig évi 12,5 milliárdot arra költünk, hogy a nemzetközi szervezetek készenlétben tartsák a hitelkeretet.

Már csak kisebb simítások vannak hátra, de gyakorlatilag megszületett a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és a Világbank közös mentõcsomagja Magyarország számára. A három intézmény 20 milliárd eurónyi hitelkeretet biztosít hazánk számára, amibõl akkora összeget hívunk le, amennyire szükségünk van.

2010 március végéig vehetjük igénybe a hitelkeretet és úgy állítják össze a csomagot – amit az IMF vezetõségének még jóvá kell hagynia, de ez napokon belül megtörténik –, hogy a hitel nagy része már az elején Magyarország rendelkezésére áll – jelentette be az IMF képviselõje a kormány, az MNB és az IMF-EU-Világbank mai közös sajtótájékoztatóján. Ha a pénzhez nem nyúlunk, a hitel készenléti díja 0,25 százalék éves szinten – mondta Simor András jegybankelnök.

Vagyis durván évente 12,5 milliárd forintot kell fizetnünk azért, hogy tartja a három intézmény a keretösszeget. Ha igénybe vesszük a hitelt, akkor azért 5-6 százalékos kamatot kell fizetnünk és 3-5 év alatt kell visszafizetnünk. Ez az 5-6 százalékos kamat a fele annak, mint az állampapírok hozama, vagyis az IMF-EU-Világbank hitele feleannyiba kerül, mintha a piac nyújtana kölcsönt az államnak. Ha lehívjuk a hitelt, az nyomban az MNB-hez kerül és növeli az ország valutatartalékát - húzta alá Simor András.

A csomagnak lesz egy része, amely a magyar bankrendszer számára lesz elérhetõ, tette hozzá a jegybankelnök. A pontos részleteket napokon belül jelentik be.

Vigyázó szemüket a hiányunkra vetik

A sajtótájékoztatón az IMF és az EU képviselõje részérõl elhangzott, hogy a pénzügyi válság elleni védõcsomagnak az a feltétele, hogy a kormány csökkentse az állami kiadásokat, folytassa a költségvetési konszolidációt (szorítsa lejjebb a hiányt), vigye továb a költségvetési reformot és a szerkezeti reformokat egyaránt. Folyamatosan figyelni fogják, hogy a költségvetési hiány a megállapodásban vállaltak szerint alakul-e, az inflációs célt elérjük-e és hogy elegendõ devizatartalékot tudhatunk-e magunknak.

A mentõcsomag kétszer akkora, mint amire a piac számított. Ennek okát abban jelölték meg a segítõ kezet nyújtó intézmények képviselõi, hogy a pénzügyi világkrízis Magyarországot érintette leginkább, ezért aztán a pénz- és tõkepiaci szereplõk szemében egy meggyõzõ nagyságú pakkal állnak Magyarország mellé, a befektetõk megnyugtatása érdekében. Kérdésre válaszolva hozzátették, hogy az elmúlt években meghozott vagy meg nem hozott döntések miatt nõtt a magyar adósság, ezért mi vagyunk az egyik legsérülékenyebbek a világra kiterjedõ krízisben.

A sajtótájékoztatón Keller László, a Pénzügyminisztérim államtitkára köszönetét fejezte ki az IMF-EU-Világbank hármasa mellett Simor Andrásnak, a jegybank elnökének "azért az elképesztõ segítségért, amit az elmúlt három hétben nyújtott." Simor a tájékoztatón elmondta még, hogy a jegybank az elkövetkezõ egy-két hónapban elgondolkodik azon, merre mozduljon a monetáris politikában, mert új világpiaci és magyarországi helyzet van.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás